Hrana i piće na putovanju (2)

Od hrane nipošto ne uzimajte lako kvarljive namirnice. Najbolje je poneti dvopek, neko pecivo, grickalice koje nisu ni preslane ni preslatke, na primer, štapiće ili kreker. Ako već volite da tokom puta grickate nešto slatko, razmislite o suvom voću (suvo grožđe, marelica, brusnica, crna ribizla…).
Ukoliko putujete avionom, za vreme leta će vam poslužiti obrok. Na kraćim letovima avio-kompanije poslužuju sendviče. Kad se radi o dužim letovima, dobija se topli obrok. U slučaju da ste alergični na neku namirnicu, ili jednostavno ne jedete neku vrstu hrane, napomenite to prilikom rezervacije avio-karte. Većina avio-kompanija na dužim letovima nudi nekoliko vrsta obroka: sea food (morske plodove), vegetarijanski obrok, ribu ili meso.
Ako svoje želje u vezi s obrokom izrazite pri rezervaciji karte, to će biti upisano na rezervaciji i takav ćete obrok dobiti u avionu. Na dužim letovima većina avio-kompanija nudi i besplatno piće (uključeni su voda, sokovi, pivo, vino). Ne preterujte s alkoholom, moglo bi da dođe do dehidracije. Alkohol u kombinaciji s promenom vremenskih zona veoma loše utiče na celokupni organizam. Radije pijte više vode.
Čak i kad putujete avionom, rasmislite o tome da ponesete nešto od hrane i pića sa sobom, pogotovo ako nemate direktan let do odredišta, nego satima čekate na nekom od aerodroma. Pre leta proverite kakve tečnosti smete da ponesete sa sobom u ručnom prtljagu. Što se tiče hrane, ponesite nešto od grickalica (ni preslano ni preslatko, važi isto pravilo kao i za vožnju automobilom).
Iako u fri šopovima možete kupiti i čokoladu i razne grickalice, cene u tim prodavnicama znaju da budu prilično visoke, mnogo više nego u običnim prodavnicama van aerodroma. Ako čekate nekoliko sati, sedite u restoran i pojedite nešto konkretno, to je mnogo bolje za vaš organizam nego da po pet-šest ili više sati stalno nešto grickate. Srećan put!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilavionbraskvačašačokoladaenergijafizioloske potrebefrizidergrozdjehranainternetjabukejelojestikafaotapanjepićeplaniranje putovanjaputovanjesokumazatvoćevoda
Komentari (0)
Dodaj komentar