Mora da ovo nije sve

Žanr: dokumentarni film
Trajanje: 74 min
Premisa: Filmska bajka o sportu i humanosti

Glavne uloge: Jovan Simić, Nađa Novaković, Nađini roditelji, Jovanovi drugovi Zoran Kesić, ekipa serije „Državni posao“, Nenad Pagonis, Darko Nikolić, Miloš Šaranović i Igor Vujičin
Režija: Uroš Maksimović

SINOPSIS

Od dečačke želje da uradi nešto za devojčicu iz kraja, malu Nađu, Jovan je pokrenuo aukcijsku prodaju sportskih dresova sa ciljem da od lokalne zajednice prikupi nešto novca i pomogne Nađi Novaković da ode na lečenje na Univerzitetsku kliniku u Frajburgu i uradi prekopotrebnu transplataciju koštane srži. Da li je bio spreman na ono što je usledilo i da li je Nađi podario šansu da se bori za život?

O FILMU

Ovo nije samo priča o humanosti. Ovo nije samo priča o bolesti. Jovan i Nađa su kreirali priču koja je promenila način razmišljanja u Srbiji na deset dana. Zajedno su „digli Srbiju na noge“. I opet će to da urade u filmu „Mora da ovo nije sve“.

Nakon dugih ispitivanja u zemlji koja nisu dala rezultate i potere preko interneta, Nađini roditelji su saznali da takva transplatacija može da se izvršiti samo na Univerzitetskoj klinici u Frajburgu, Nemačka. Za to je bilo potrebno oko 300.000 evra koje Nađini roditelji, naravno, nisu imali, čak i da su prodali sve što su u životu napravili i zaradili. Ipak, kao u bajci, novac je skupljen. Pre svega angažovanjem mladog, 22 godine starog Jovana Simića, koji Nađu nije poznavao ranije, ali je došao na ideju da proda dresove slavnih sportista koje je imao i taj novac donira za Nađino lečenje.

Objavio je to na svom Facebook nalogu i ubrzo su putem medija svi saznali za Jovanovu ideju. Veliki broj sportista priključio se akciji prodajući svoje dresove na aukciji koju je Jovan organizovao u OŠ „Ivo Andrić“, u koju je Nađa išla. Skupljeno je mnogo više novca no što je iko očekivao. Akcija prodaje dresova Jovan je organizovao i u Novom Sadu, opet finansijski uspešno. U akciju se uključuju i poznate ličnosti, glumci, TV voditelji. Novac za Nađu stiže i na humanitarne telefonske brojeve. Ali, da li iko od nas zna šta je sa Nađom danas? Da li je transplatacija uspela? Šta se desilo sa Jovanom koji je svojom idejom podigao Srbiju na noge.

Na svu sreću, transplatacija je uspela. Nađa je početkom juna stigla u Beograd. Sačekali su je njeni školski drugari, Jovan, mnogi koji su donirali novac za njeno lečenje. Ishod svega je pozitivan i trag novca skupljenog za lečenje je potpuno transparentan. Jovan Simić i njegovi drugari pokazali su da nove generacije nisu izgubljene, bez empatije i altruizma, kako se često smatra. Samo im treba dati šansu. Jovan je svojevrstan savremeni heroj i ovaj film govori o njemu kao simbolu svih drugih koji su slične akcije organizovali. Ovaj film motiviše i druge pojedince da se uključe u organizovanje ovakvih humanaitarnih akcija. Govori o svima onima koji su do sada svojim humanitarnim radom pomogli u lečenju obolele dece. Film ohrabruje…

Oficijelni sajt: Mora da ovo nije sve (2015)

Premijera: 2. decembar 2015. godine u centru Sava u 20.30 časova

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike