Put ružama posut

Žanr: dokumentarni, igrani
Trajanje: 54 min.

Glavne uloge: Vesna Stanojević, Tanja Bošković, Dragan Mićanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Manasijević, Ljubomir Bulajić, Aleksandra Nikolić, Minja Marković Ćorac, Nikola Mandić, Milan – Caci Mihailović
Scenario: Olivera Šaranović
Režija: Marko Novaković

SINOPSIS
Film govori o životnom putu srpske princeze Olivere, najmlađe ćerke kneza Lazara i kneginje Milice, koja je posle Kosovske bitke data kao zalog mira u harem sultana Bajazita Prvog. Nju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita Prvog, koji joj je pogubio oca, ispratili pupoljcima ruža, a često je kroz život bolno, ali vešto gazila po trnju. Ovaj film oživljava nedovoljno poznat deo srpske srednjovekovne istorije isprepleten sudbinama princeze Olivere, njenih roditelja, kneza Lazara i knjeginje Milice, brata despota Stefana, sestre Jele Balšić i sestrića Đurađa Brankovića.
Princeza Olivera uspela je da se dostojanstveno izbori s nedaćama koje joj je doneo život na turskom dvoru, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini. Po povratku u Srbiju bila je savetnik i podrška svome bratu despotu Stefanu.
O FILMU
Scenario za film, po monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja", napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić. Reditelj filma je Marko Novaković. Muziku za film napisao je Svetislav Božić po poemi Miloša Crnjanskog "Serbia". Autori su koristili bogatu arhivsku građu i muzejske eksponate, a sniman je na autentičnim lokacijama širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica, ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, manastiri Manasija, Studenica i Ravanica). Autorski tim filma i Fond "Princeza Olivera" dobili su blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.
Film donosi priču o sudbini srpske princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita. Svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu. U igranom delu glavnu ulogu tumači Vesna Stanojević, a princezu u mladim danima igra Aleksandra Manasijević. Njenu majku kneginju Milicu igra Tanja Bošković, brata despota Stefana – Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog – Ivan Jevtović, a Jelu Balšić – Aleksandra Nikolić.
Gledaoce kroz dokumentarni deo i arhivsku građu vodi narator Milan – Caci Mihailović, na autentičnim lokacijama srpskih srednjovekovnih tvrđava i crkava. Naslov filma potiče od priče da je princezu Oliveru prilikom odlaska iz rodnog Kruševca u sultanov harem narod ispratio bacajući pred nju latice ruža.
Premijera: 28. septembar 2013. godine u Centru "Sava"

Ostavite komentar