najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zemlja bez zakona (video)

Žanr: vestern, triler
Trajanje: 84 min
Zemlja porekla: Novi Zeland, Velika Britanija, 2015

Glavne uloge: Kodi Smit-Mekfi (Kodi Smit-McPhee), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Ben Mendelson (Ben Mendelsohn), Rory McCann, Karen Pistorius (Caren Pistorius)
Scenario: Džon Meklin (John Maclean)
Režija: Džon Meklin (John Maclean)

SINOPSIS

Mladi Škot (Kodi Smit-Mekfi) putuje Amerikom u potrazi za ženom koju voli, a usput privlači pažnju lokalnog odmetnika (Majkl Fasbender) koji je spreman da mu služi kao vodič i pratnja. Pitanje je samo da li će ga novi prijatelj ubiti i pokupiti nagradu koja se nudi za njegovu glavu.

Slični tekstovi

O FILMU

Nekonvencionalni vestern „Zemlja bez zakona“ donosi ljubavnu priču u surovom okruženju Divljeg zapada gde nijedan zakon ne važi. Na filmskom festivalu Sandens 2015. godine, film je dobio veliku nagradu žirija u kategoriji drama – film sveta.

Radnja filma „Zemlja bez zakona“ reditelja Džona Meklina smeštena je u Kolorado krajem 19. veka, ali u sebi nosi prepoznatljiv evropski senzibilitet. Filmski zaplet gradi se oko priče o šesnaestogodišnjem Džeju Kevendišu (Kodi Smit-Mekfi) koji je krenuo na putovanje od Škotske do Kolorada kako bi pronašao izgubljenu ljubav. Suočivši se sa opasnostima američke divljine, on se udružuje sa misterioznim saputnikom po imenu Sajlas (Majkl Fasbender) koji pristaje da ga zaštiti za nadoknadu. Ispostaviće se da je Džejova potraga opasna i prepuna nasilja, dok prevareni adolescent uviđa da Divlji zapad nema milosti ni prema najnevinijima.

„Zemlja bez zakona“ je dugometražni prvenac reditelja Džona Meklina, dobitnika nagrade BAFTA za kratki film “Pitch Black Heist” (2011) na kom je sarađivao sa Majklom Fasbenderom. Kako bi što bolje mogao da se postavi prema vremenskoj odrednici u filmu, reditelj je inspiraciju potražio u stvaralaštvu Marka Tvena, Natanijela Havtorna i Embrouza Birsa čija su mu dela pružila uvid u živote doseljenika i njihov odnos prema domorocima. Meklin je takođe odgledao nekoliko vesterna među kojima Fordov klasik „Gvozdeni konj“ zbog kostimografije i arhitekture tog vremena, „Šejn“, „Crvena reka“ i „Tačno u podne“ zbog strukturnih referenci, kao i moderne vesterne reditelja Sema Pekinpoa i Altmanov „Mekejb i gospođa Miler“ zbog drugačije perspektive žanra.

Uloga Sajlasa pisana je za glumca Majkla Fasbendera i on je bio uključen u projekat od najranije faze. „Majkl je imao sjajne ideje“, primećuje reditelj. „Bio je veoma angažovan tokom izrade scenarija i on je jedan od glumaca sa kojim je zadovoljstvo sarađivati.“

Film „Zemlja bez zakona“ sniman je na lokacijama na Novom Zelandu, a producent Jan Kaning objašnjava zašto je Novi Zeland izabran da zameni američke predele. „Bili smo potpuno svesni mogućnosti koje nam pružaju pejzaži na Novom Zelandu. Dovoljno je da skrenete s puta i naći ćete se npr. u Škotskoj. Sledeće skretanje odvešće vas u Irsku ili Devon u Velikoj Britaniji. Na južnom delu pronašli smo nenaseljenu zemlju sa teksturom koja podseća na Kolorado.“

O GLUMCIMA

Majkl Fasbender (Sajlas)
Fasbender je svetsku slavu stekao 2006. ulogom Steliosa u filmu „300“ Frenka Milera. Reputaciju je kasnije potvrdio u ostvarenjima „Glad“ (“Hunger”, 2008), za koje je osvojio glumački Gran Pri na festivalima u Čikagu, Sidneju, Montrealu, Stokholmu, a za najboljeg te godine proglasilo ga je Udruženje filmskih kritičara Londona; potom „Sram“ (“Shame” 2011), „12 godina ropstva“ (“12 Years a Slave”, 2013), kao i ulogom Magnita u filmskom serijalu Iks-Men. Za ulogu preminulog kompjuterskog gurua Stiva Džobsa u istoimenoj biografskoj drami (2015), nominovan je za nagradu Oskar u kategoriji glavne muške uloge.

Kodi Smit-Mekfi (Džej Kevendiš)
Mladi australijski glumac Kodi Smit-Mekfi, koji će ove godine napuniti dvadeset godina, za sobom već ima zavidnu glumačku reputaciju. Pozajmio je glas za potrebe animiranog filma “ParaNorman”, a glumio je rame uz rame sa veličinama kao što su Endi Serkis i Geri Oldman u filmu „Zora planete majmuna“ (“Dawn of the Planet of the Apes”, 2014). Nedavno je završio snimanje mini serije „Galipolje“ (“Gallipoli”, 2015) u kojoj je nosilac glavne uloge.

Ben Mendelson (Pejn)
Jedan je od najcenjenijih australijskih filmskih glumaca, koji je pre nego što se u Holivudu proslavio ulogama negativaca u filmovima „Beli ambis“ (“Vertical Limit”, 2000), „Novi svet“ (“The New World”, 2005) „Elita ubica“ (“Killer Elite”, 2011) i pre svih „Uspon mračnog viteza“ (“The Dark Knight Rises”, 2012), osvojio pregršt nagrada u rodnoj Australiji za filmove poput „Godina u kojoj mi je pukao glas“ (“The Year My Voice Broke”, 1987) „Velika krađa“ (“The Big Steal”, 1990) „Metalna koža“ (“Metal Skin”, 1994) i „Ejmi“ (“Amy”, 1997).

Karen Pistorius (Rouz Ros)
Rođena je Južnoafrikanka koja se sa porodicom preselila na Novi Zeland kada joj je bilo 12 godina. Rano je pokazala strast prema glumi i nakon studija dizajna vratila se svojoj prvoj ljubavi – pozorištu. Njena karijera trenutno je vezana za Australiju gde je imala uloge u dramama “The Offspring”, “Redfern Now”, “PaperGiants”. Nedavno je završila snimanje filma “The Light Between Oceans” u kom se pojavljuje sa kolegama Majklom Fasbenderom i Rejčel Vajs.

Oficijelni sajt: Slow West (2015)

Premijera: 18. februar 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.