najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žrtvovanje piona

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 115 min

Glavne uloge: Tobi Megvajer (Tobey Maguire), Liv Šrajber (Liev Schreiber), Piter Sarsgaard (Peter Sarsgaard), Michael Stuhlbarg, Lili Rabe (Lily Rabe), Robin Vajgert (Robin Weigert)
Scenario: Stiven Najt (Steven Knight), Stephen J. Rivele, Kristofer Vilkinson (Christopher Wilkinson)
Režija: Edvard Zvik (Edward Zwick)

SINOPSIS

Nazvana je ,,partijom veka” i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Svetsko prvenstvo u šahu, održano u Rejkaviku 1972. godine, u kome su učestvovali Amerikanac Bobi Fišer i Rus, branilac titule, Boris Spaski, preraslo je u bojno polje Hladnog rata.

O FILMU

“Žrtvovanje piona” pokazuje nam šta se dešavalo iza scene partije veka i dopušta nam da zavirimo u psihu takmičara. Sovjetska škola šaha dugo je bila na vrhu i smatralo se da je Spaski nepobediv. No, najmlađi šahovski prvak Fišer osvojio je sa dvadeset godina američko prvenstvo i postigao najbolji rezultat u istoriji. Živeo je za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi. Film prikazuje pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom leta 1972. godine, dok njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normale toliko da zahteva da se sve kamere uklone jer mu buka odvraća pažnju.

Prikazivanje američkog šahovskog prvaka Bobija Fišera na velikom platnu predstavljalo je pravi izazov za reditelja Edvarda Zvika. Kako napraviti film o šahu koji je vizuelno primaljiv i dinamičan? Zvik je odlučio da film ne govori o samo o šahu, već je želeo da prikaže dominaciju volje jednog čoveka nad voljom drugog.

Američkog velemajstora igra Tobi Megvajer, a Spaskog Liv Šrajber. Partija između dva majstora nazvana je partijom veka i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Bio je to dvoboj ne samo dve škole šaha, dva shvatanja života i šahovske teorije, pa i filozofije, već i politički rat između hladnoratovskih blokova koji je baš u to vreme bio na vrhuncu. Borba za prestiž između istoka i zapada (Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država) dosegla je vrhunac upravo na šahovskoj tabli u Rejkjaviku na Islandu, ispred koje su sedeli Spaski i Fišer.

Fišer, koji je umro 2008. godine u 64 godini, zadužio je šahovski svet – promenio je sve kada je reč o šahu i borbi za primat u ovom sportu. Film se ne bavi njegovim kasnijim životom, kada je on proteran iz SAD-a zbog javnih antisemitskih i antiameričkih izjava. Poslednje godine života proveo je na Islandu.

O REŽISERU

Edvard Zvik (reditelj)
Režiser domaćoj publici poznat po filmovima “Legenda o jeseni”, “Zaljubljeni Šekspir” i “Putevi droge”.

Oficijelni sajt: Pawn Sacrifice (2015)

Premijera: 19. novembar 2015. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike