najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

44. FEST briše granice

Ovogodišnji slogan pod kojim se naš najveći filmski festival održava glasi “Briše granice”, jer se tokom sastavljanja programa i koncepcije 44. FEST-a nametnula jedna tema – migracije. U okviru FEST-a koji se održava od 26. februara do 6. marta biće premijerno prikazano 110 filmova u 12 programskih celina. U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu pozadinca, epizodiste, statiste, a onda, isprovociran spletom okolnosti, odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života.

U glavnom takmičarskom programu takmiči se 15 filmova iz celog sveta. Pripreme za ovogodišnji FEST počele još i pre nego što se prethodni završio, selektovanjem prvog filma na prošlogodišnjem Berlinalu – “Veliki otac, mali otac”, predstavnika vijetnamske kinematografije. Festival će otvoriti film “Vlažnost” Nikole Ljuce.

“FEST će ove godine odati počast čoveku koji je uložio veliki deo svoje karijere u rad ove manifestacije i dao je pečat koji još nije izbledeo – Nebojši Đukeliću”, rekao je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić i istakao da će se obeležiti 20 godina njegove smrti prikazivanjem do sada neviđenog Đukelićevog poslednjeg intervjua, kao i izborom filmova koje je on nekada selektovao za FEST.

FEST će ove godine obogatiti omaž Šekspiru u godini u kojoj se obeležava 400 godina od njegove smrti, omaž Dejvidu Bouiju, projekcije dve epizode TV serije “Poslednji panteri”, izlazak iz filmske sale i projekcije “Magbeta” u pozorištu, dokumentarca o Dženis Džoplin u koncertnoj dvorani koju će pratiti panel-diskusija i koncert. Festival će takođe obogatiti i veliki broj gostiju, ekipa filmova, stranih novinara i direktora stranih festivala, tako da će za jedanaest dana trajanja festivala Beograd biti svojevrsna filmska prestonica Evrope.

Ove godine FEST ima novu programsku selekciju – Plazma Festić, u kojoj će biti prikazani filmovi za najmlađe. Na ovaj način pažnja će biti posvećena i deci jer je prepoznato da FEST ima mogućnost da edukuje gledaoce od najmlađih dana o filmskoj umetnosti. U okviru ovog programa biće prikazano nekoliko filmova za decu, ali i za tinejdžere.

Reditelj Feliks van Groningen je na festivalu Sandens nagrađen za najbolju režiju u selekciji svetskog filma, za film “Vrele noći Belgije”. Nakon svetske premijere, ovaj film će se evropskoj publici predstaviti upravo na 44. FEST-u.

Koristan link: Zvanična prezentacija FEST-a

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike