najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (četvrtak, 3. mart, video)

FEST ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora. U godini Šekspira, najnoviju ekranizaciju “Magbeta” prikazaćemo u Narodnom pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film “Noma” u restoranu “Komunale”. U želji da ne zatvara oči pred stvarnošću, FEST će pažnju posvetiti i TV seriji “Poslednji panteri”, koja je snimana prošle godine u Beogradu. Prve dve epizode ove serije biće emitovane u okviru jedne projekcije.

Migracije koje svakodnevno pune novinske naslove inspirisale su i filmske autore, te ćemo gledati nekoliko filmova koji se bave ovim aktuelnim problemom, kao što su “Mediteran”, “Bruklin”, “Dipan”, pa i “Rasprskavanje”. U okviru FEST klasik programa, prisetićemo se i nekih starijih ostvarenja koja su se hvatala u koštac sa temom migracija.

FEST ove godine pažnju posvećuje i najmlađoj publici, kojoj je namenjena posebna selekcija – Plazma Festić. Među filmovima za tinejdžere, izdvaja se slovenački Julija i alfa Romeo čiju ekipu očekujemo na FEST-u.

U okviru programa FEST klasik biće obeleženo 20 godina od smrti Nebojše Đukelića. Prisetićemo ga se kroz projekcije njegovog filmskog izbora, a u nekoliko navrata će biti prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. Takođe, biće prikazano nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouiju.

Na FEST-u će biti prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije

Naziv filma: “Moj kralj” (“Mon roi”)

Zemlja porekla: Francuska, 2015

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 9.00 časova

Trejler: “Moj kralj”, Francuska, 2015

Žanr: drama, romansa

Trajanje: 128 min.

Glavne uloge:Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel

Scenario: Maiwenn

Režija: Maiwenn

SINOPSIS

Nakon ozbiljne nezgode na skijanju, Toni je primljena u rehabilitacioni centar. Zavisna od medicinskog osoblja i lekova protiv bolova, ona koristi vreme da se osvrne na turbulentnu vezu koju je imala sa Đorđom. Zašto su se voleli? Ko je taj čovek koga je toliko volela? Kako je sebi dozvolila da se prepusti ovoj gušećoj i destruktivnoj strasti? Pred Toni je težak proces isceljenja, fizički rad koji će je, možda, konačno osloboditi.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Mladost” (“Youth”)

Zemlja porekla: Italija, Francuska, Švajcarska, UK, 2015

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 11.00 časova

Trejler: Mladost, 2015

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 118 min.

Glavne uloge:Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, Rachel Weisz, Paul Dano

Scenario: Paolo Sorentino

Režija: Paolo Sorentino

SINOPSIS

Fred i Mik, dva stara prijatelja na pragu osamdesetih godina,
uživaju u odmoru u lepom hotelu u podnožju Alpa. Fred, kompozitor i dirigent u penziji, ne namerava da se vrati svojoj muzičkoj karijeri, koju je odavno napustio, dok Mik, reditelj, još uvek radi i žuri da završi scenario za svoj najnoviji film. Oba prijatelja znaju da su im dani odbrojani i odlučuju da se zajednički suoče sa sudbinom. Ali, za razliku od njih, izgleda da niko drugi ne mari za protok vremena.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Ave Cezare” (“Hail, Caesar”)

Zemlja porekla: SAD, UK, 2016

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 13.30 časova

Trejler: Ave Cezare, 2016

Žanr: komedija, misterija

Trajanje: 106 min.

Glavne uloge:Scarlett Johansson, Channing Tatum, Emily Beecham, Tilda Swinton, Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Frances McDormand, Jonah Hill

Scenario: Joel Coen, Ethan Coen

Režija: Joel Coen, Ethan Coen

SINOPSIS

“Ave, Cezare!” prati jedan dan u životu čoveka koji rešava probleme za studio, i to dan kad će morati da reši mnogo problema. Kad najveća svetska zvezda nestane, a njegovi otmičari zatraže ogromnu otkupninu, biće potrebna snaga najvećih holivudskih imena da se reši misterija njegovog nestanka. Ovaj najinventivniji film braće Koen, odvešće publiku u najkomičniju potragu za zločincem i predstaviće neočekivani humor i dramu iza kulisa filmske industrije.

O FILMU

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film “Ave, Cezare!”, komediju sa najvećim filmskim zvezdama, smeštenu u period posle Zlatnog doba Holivuda. U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum.

Programska celina: Fokus Evropa

Naziv filma: “Rasprskavanje” (“A Bigger Splash”)

Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2015

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 16.30 časova

Trejler: Rasprskavanje, 2015

Žanr: krimi, drama, misterija

Trajanje: 124 min.

Glavne uloge:Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton

Scenario: David Kajganich, Alain Page

Režija: Luca Guadagnino

SINOPSIS

Od reditelja filma “I Am Love”, nominovanog za nagradu Oskar, stiže jedinstvena, provokativna i napetošću nabijena psihološka drama. Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Svinton) se oporavlja na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa svojim partnerom Polom (Matijas Šunarts) kada Heri, ikonoklastični muzički producent i njen nekadašnji ljubavnik, stiže iznenada sa svojom kćerkom Penelopi (Dakota Džonson) i narušava im odmor, donoseći sa sobom eksploziju nostalgije od koje se ne može pobeći. Film je senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

Programska celina: Srpski film – takmičarski

Naziv filma: “Otadžbina

Zemlja porekla: Srbija, 2015

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 19.00 časova

Trejler: Otadžbina, 2015

Žanr: drama

Trajanje: 110 min.

Glavne uloge:Nada Šargin, Vuk Kostić, Marta Bjelica, Nebojša Glogovac, Anita Mančić, Milica Mihajlović, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Marko Janketić

Scenario: Milena Marković

Režija: Oleg Novković

SINOPSIS

Pre petnaest godina, Maca je izgubila dete nesrećnim slučajem i muž je napustio. Sada radi kao kafanska pevačica u lokalu svog venčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan napušta iskušenički život u manastiru jer oseća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca oseća da se svet menja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj devojčici Milici.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Dankinja” (“The Danish Girl”)

Zemlja porekla: UK, SAD, Nemačka, 2015

Termin prikazivanja: četvrtak, 3. mart, 22.00 časova

Trejler: Dankinja, 2015

Žanr: biografski, drama, romansa

Trajanje: 119 min.

Glavne uloge:Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw

Scenario: David Ebershoff (roman), Lucinda Coxon

Režija: Tom Hooper

SINOPSIS

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner je oženjen Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle. Ali to će sve početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu. To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet. Ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

O FILMOVIMA

Zasnovan na romanu Dejvida Ebershova, “Dankinja” je neverovatna ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner – koje igraju oskarovac Edi Redmejn (“Teorija svega”) i Ališa Vikander (“Ex Machina”), a film je režirao oskarovac Tom Huper, (“Kraljev govor”, “Jadnici”). Lilin i Gerdin brak i rad evoluiraju dok prolaze kroz Lilino revolucionarno putovanje kao transrodnog pionira.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana a novost je da karte za projekcije u Centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn, putem Eventima.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike