najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (subota, 27. februar, video)

44. FEST počeo je sinoć dodelom nagrada Beogradski pobednik koje su ove godine otišle u ruke uvaženih filmskih stvaralaca – dodeljene su Velimiru Bati Živojinoviću, Džonu Mektirnanu i Viktoriji Abril. Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti u ime našeg velikog glumca primila je njegova supruga Julijana. Živojinović je debitovao na velikom platnu 1955. ulogom u filmu „Pesma sa Kumbare“, i od tada ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji. Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica naše zemlje donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu „Valter brani Sarajevo“.

Legendarni američki reditelj Džon Mektirnan, nagrađen je Beogradskim pobednikom za dosadašnje stvaralaštvo. Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su „Predator“, „Umri muški“, „Lov na crveni oktobar“ i „Afera Tomas Kraun“.

Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dodeljen je i španskoj glumici Viktoriji Abril. Viktorija je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i u Italiji i Francuskoj. Čuvena je po ulogama u Almodovarovim filmovima „Veži me“, „Visoke potpetice“ i „Kika“, ali i po filmu „Ljubavnici“, koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na Festivalu u Berlinu. Abrilova je i zvanično otvorila Festival kao specijalna gošća.

U sledećih devet dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće „Cineplexx“, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Fokus Evropa
Naziv filma: „Najmanje ostrvo“ („La isla minima“)
Zemlja porekla: Španija, 2014
Termin prikazivanja: subota, 27. februar, 9.00 časova
Trejler: Najmanje ostrvo, 2014
Žanr: krimi, triler
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge: Javier Gutierrez, Raul Arevalo, Maria Varod
Scenario: Rafael Cobos, Alberto Rodriguez
Režija: Alberto Rodriguez

SINOPSIS

Krajnji jug Španije, godina 1980. Niz brutalnih ubistava mladih devojaka u zabačenom i zaboravljenom gradu spaja dva različita karaktera – dvojicu detektiva u odeljenju za ubistva – u istrazi zločina. Ideološki veoma podvojeni, detektivi Huan i Pedro moraju da ostave svoje razlike po strani ne bi li uspešno uhvatili ubicu koji godinama teroriše zajednicu u senci opšte nebrige za žene, koja je ukorenjena u mizoginoj prošlosti.

Programska celina: Srpski film – takmičarski
Naziv filma: „Vlažnost“ („Humidity“)
Zemlja porekla: Srbija, Holandija, Grčka, 2016
Termin prikazivanja: subota, 27. februar, 11.00 časova
Žanr: drama, misterija
Trajanje: 113 min.
Trejler: Vlažnost, 2016

Glavne uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Marija Krakman, Katarina Marković, D ragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Vanja Ejdus, Jasna Ornela Beri, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin, Tanja Petrović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Marija Opsenica
Scenario: Staša Bajac, Nikola Ljuca
Režija: Nikola Ljuca

SINOPSIS

Petar je zgodan i harizmatičan menadžer uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina ga sačekuje na aerodromu. Oni dolaze kući i, dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: „Komuna“ („Kollektivet“)
Zemlja porekla: Danska, 2016
Termin prikazivanja: subota, 27. februar, 13.30 časa
Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Trejler: Komuna, 2016

Glavne uloge: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm
Scenario: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Režija: Thomas Vinterberg

SINOPSIS

Erik i Ana, obrazovan par, i njihova ćerka Freja, osnivaju komunu u Erikovoj velikoj kući u predgrađu Helerup. Usredređujući se na malu porodicu, film nas uključuje u san prave komune. Tu smo na sastancima kućnog saveta, večerama i proslavama. Pod jednim krovom su tu prijateljstvo, ljubav, porodica i zajedništvo. Ipak, kada se odobri useljenje Erikove ljubavnice, sve počinje da se menja.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: „Imati 17 godina“ („Quand on a 17 ans“)
Zemlja porekla: Francuska, 2016
Termin prikazivanja: subota, 27. februar, 16.30 časova
Trejler: Imati 17 godina, 2016
Žanr: drama
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge: Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila
Scenario: Celine Sciamma, Andre Techine
Režija: Andre Techine

SINOPSIS

Damijen, sedamnaestogodišnjak, živi sa majkom, lekarkom, dok mu je otac u vojnoj misiji u inostranstvu. Privlače ga dečaci i stalna je žrtva dvanaestogodišnjeg Toma, usvojenog dečaka mešanog porekla, sa kojim je u istoj školi. Pošto je Tomova pomajka teško bolesna, Damijenova majka poziva Toma da živi kod njih. Da li će se priče o nasilju između dvojice dečaka promeniti zbog njihovog novog prinudnog zajedničkog života?

Programska celina: Fest 44
Naziv filma: „Kerol“ („Carol“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, SAD, Francuska, 2015
Termin prikazivanja: petak, 26. februar, 19.00 časova
Trejler: Kerol, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sara Paulson
Scenario: Phyllis Nagy
Režija: Tod Haynes

SINOPSIS

Tereza Belive radi u radnji na Menhetnu ranih pedesetih i sanja o ispunjenijem životu kada sreće Kerol Eird, privlačnu ženu zarobljenu u propalom braku. Posle neposredne i očaravajuće veze koja se rađa između njih, nevinost njihovog prvog susreta nestaje, a veza se produbljuje. Kada veza Kerol i Tereze postane javna, Karolin suprug se sveti postavljajući pitanja o njenoj majčinskoj sposobnosti. Kerol i Tereza odlaze, ostavljajući svoje živote iza sebe, ali se javljaju konflikti koji će svaku od žena suočiti sa samom sobom i obavezama prema onoj drugoj.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: „99 domova“ („99 Homes“)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 27. februar, 19.00 časova
Trejler: 99 domova, 2014
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern
Scenario: Ramin Bahrani, Amir Naderi, Bahareh Azimi
Režija: Ramin Bahrani

SINOPSIS

Kada harizmatričnin i nemilosrdni biznismen Rik Karver, izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji se brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš postaje očajan da obezbedi svoju porodicu i primoran je da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.

Programska celina: Thrills and kills
Naziv filma: „Apokalipsa jakuza“ („Gokudou daisensou“)
Zemlja porekla: Japan, 2015
Termin prikazivanja: petak, 26. februar, 23.59 časova
Trejler: Apokalipsa jakuza, 2015
Žanr: akcija, komedija, triler
Trajanje: 126 min.

Glavne uloge: Yayan Ruhian, Riri Furanki, Hayato Ichihara, Mio YukiFestivali
Scenario: Yoshitaka Yamaguchi
Režija: Takashi Mikee
SINOPSIS

U nemilosrdnom svetu jakuza podzemlja, niko nije legendarniji od „bosa“ Kamijure. O njemu kruže glasine da je nepobediv, a u stvarnosti on je vampir – mafijaški bos krvopija! U njegovoj bandi je i Kagejama, njegov najodaniji sledbenik. Međutim, drugi članovi bande posmatraju Kagejamu sa prezirom i rugaju mu se zato što ne može da se istetovira – zbog osetljive kože. Jednoga dana, stižu ubice iz inostranstva koje znaju za tajnu bosa Kamijure i postavljaju mu ultimatum: ili će se vratiti u međunarodni sindikat koji je napustio pre mnogo godina, ili će umreti. Kamijura odbija i u žestokoj borbi sa majstorom borilačkih veština Kjokenom, biva rastrgnut. Na samrti, Kamijura uspeva da ugrize Kagejamu i da prenese svoje vampirske moći mladom jakuzi koji ništa ne sluti. Kada počne da otkriva svoje nove moći, Kagejamu želja da osveti smrt bosa Kamijure vodi u susret nasilnom obračunu sa Kaeru-kunom, misterioznim i naizgled nezaustavljivim vođom inostranog sindikata.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana a novost je da karte za projekcije u centru „Sava“ mogu da se nabave i onlajn putem Eventima.

Koristan link: Zvanična prezentacija FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike