najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (subota, 5. mart, video)

FEST je za svoju publiku pripremio izbor dokumentarnih filmova, koji ove godine obuhvata četiri reprezentativna ostvarenja: “Dženis Džoplin” (“Janis: Little Blue Girl”), “Nazvao me je Malala” (“He Named Me Malala”), “Srce psa” (“Heart Of A Dog”) i “Argentina” (“Zonda, Folclore Argentino”).

Film o legendarnoj pevačici Dženis Džoplin režirala je Ejmi Berg, koja potpisuje i scenario za tu američku produkciju. Ona uranja u životnu priču Dženis Džoplin, preobraća je iz ikone u ljudsko biće, iznoseći dosad neobjavljen materijal, intervjuiše njene prijatelje i otkriva lična pisma.

Ovaj portret daje svež uvid u moćni talenat iza poznatih verzija njenih hitova. Kroz intervjue sa članovima porodice i muzičarima sa kojima je sarađivala, film pomaže da shvatimo različite svetove u kojima se kretala i ljude koji su imali najviše uticaja na nju. Na sceni i pred kamerom Dženis Džoplin se često predstavljala kao raspoložena i bezbrižna, ali ovaj dokumentarac otkriva ranjiv karakter sklon raznim zavisnostima, koji je njene emocije kanalisao kroz umetnost.

Sa dokumentarcem “Nazvao me je Malala” FEST donosi retku priliku da se u Beogradu vidi neki film u produkciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, istina u koprodukciji sa SAD. Reditelj i scenarista je Dejvis Gugenhajm, koji je 2006. dobio Oskara za najbolji dokumentarni film. Ovoga puta snimio je uzbudljivu priču o hrabroj mladoj devojci iz Pakistana Malali Jusafzai.

Malala je 2012, kada je imala 15 godina, dok se vozila autobusom, pogođena u glavu kao žrtva militantnih talibana, zbog svoje otvorenosti u zalaganju za obrazovanje devojčica. Preživela je napad i preselila se sa porodicom u Englesku, gde je nastavila školovanje. Objavila je bestseler, memoare “Ja sam Malala”, i postala aktivistkinja u borbi za prava devojčica širom sveta. Film je intiman portret ove izuzetne tinejdžerke i njene porodice. Naslov se odnosi na njenog oca, koji je bio direktor škole, a svojoj ćerki uzor da se suprotstavi talibanima. Ime joj je dao po narodnom heroju iz 19. veka, ženi poznatoj po svojoj hrabrosti u borbi.

Francusko-američki film “Srce psa” delo je autorke Lori Anderson. Na FEST stiže posle Festivala u Veneciji, Torontu, San Sebastijanu, Njujorku. Poznata muzička i performans umetnica u ovom razigranom, lucidnom i srceparajućem filmu predstavlja svoja razmišljanja o ljubavi i smrti, a u vezi sa svojim psom. Inače, film je posvećen uspomeni na njenog preminulog supruga Lu Rida.

Polazeći od smrti svog voljenog terijera Lolabel, Andersonova uz temu ljubavi prema psu i njenog značaja, razmatra svoje detinjstvo, muziku i umetnički život, politička uverenja. Autorka koristi sopstvene kompozicije, animacije i osmomilimetarski filmski zapis iz porodične arhive, stvarajući predivnu tapiseriju ljubavi i gubitka, podsećajući nas na to da je svaka priča o ljubavi zapravo priča o duhovima.

“Argentina”, koprodukcija Argentine, Francuske i Španije, najnovije je delo slavnog reditelja i scenariste Karlosa Saure. U filmu učestvuju Pedro Aznar, Juan Falu, Marian Farias Gomez, Gabo Ferro. Ponovo istražujući duboku magiju popularne muzike, Saura, koji je neke od prethodnih filmova posvetio tangu i flamenku, sada ponire u argentinski folklor i nudi fascinantan pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost žanra. Saurin susret sa nekim od najboljih umetnika i grupa iz Argentine, kao i bogati repertoar ovog žanra omogućava poseban ugao posmatranja umetnosti, stvarajući kulturno-istorijski dokument za buduća vremena kome Saura dodaje magnetizam i originalnost.

Na FEST-u će biti prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Vrele noći Belgije” (“Belgica”)
Zemlja porekla: Belgija, Francuska, 2016
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 9.00 časova
Trejler: Vrele noći Belgije, 2016
Žanr: drama
Trajanje: 127 min.

Glavne uloge: Stef Aerts, Tom Vermeir, Stefaan De Winter, Dominique Van Malder
Scenario: Arne Sierens, Felix van Groeningen
Režija: Felix van Groeningen

SINOPSIS

Priča o dva brata: harizmatičnom i temperamentnom Frenku – mužu, ocu i neizlečivom ženskarošu, i njegovom ambicioznom ali neiskusnom, jednookom mlađem bratu Džou, koji je vlasnik ozloglašenog bara pod imenom Belgika. Kada Frenk pomogne da Belžika postane najpopularnije mesto dobre muzike, lepih ljudi i razvrata, braća se udružuju i proširuju bar. Belgika ubrzo postaje još veća i još bolja. Čini se da su braća otkrila formulu uspeha, dok ne shvate da je vođenje posla tih razmera komplikovanije nego što su mislili, zbog čega trpi njihov odnos i njihov lični život. Ova precizno osmišljena priča brzog ritma, koju prate eklektički zvuci proslavljenog belgijskog benda Soulwax, pokazuje opojni put ka uspehu i pad koji za njim sledi.

Programska celina: FEST 44
Naziv filma: “Trambo” (“Trambo”)
Zemlja porekla: Srbija, 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 11.00 časova
Trejler: Trambo, 2015
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren
Scenario: John McNamara, Bruce Cook (roman)
Režija: Jay Roach

SINOPSIS

Godine 1947, Dalton Trambo bio je vodeći holivudski scenarista, sve dok nije uhapšen i stavljen na crnu listu, zajedno sa drugim umetnicima, zbog svojih političkih uverenja. Trambo, u režiji Džeja Rouča, pripoveda o tome kako je Dalton upotrebio reči i duh da bi osvojio dve nagrade Oskar, raskrinkavši pritom apsurdnost i nepravednost crne liste koja je „upetljala” sve – od kraljice trač rubrika Hede Hoper do Džona Vejna, Kirka Daglasa i Ota Premingera.

Programska celina: Fest 44
Naziv filma: “Priča nad pričama” (“Il racconto dei racconti – Tale of Tales”)
Zemlja porekla: Italija, Francuska, UK, 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 13.30 časova
Trejler: Priča nad pričama, 2015
Žanr: fantazija, horor, romansa
Trajanje: 125 min.

Glavne uloge: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly
Scenario: Giambattista Basile (knjige bajki), Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
Režija: Matteo Garrone

SINOPSIS

Nekada davno, postojala su tri susedna kraljevstva, svako sa veličanstvenim dvorcem iz koga su vladali kraljevi i kraljice, prinčevi i princeze. Jedan kralj je bio bludnik, drugi očaran neobičnom životinjom, dok je jedna od kraljica bila opsednuta željom da dobije dete. Čarobnjaci i vile, zastrašujuća čudovišta, ogri i stare pralje, akrobate i kurtizane, protagonisti su ove slobodne interpretacije čuvenih bajki Đanbatiste Bazilea.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Megin plan” (“Maggie’s Plan”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 16.30 časova
Trejler: Megin plan, 2015
Žanr: komedija
Trajanje: 92 min.

Glavne uloge: Travis Fimmel, Julianne Moore, Ethan Hawke, Bill Hader, Maya Rudolph
Scenario: Rebecca Miller, Karen Rinaldi
Režija: Rebecca Miller
SINOPSIS

Megi želi bebu, ali nije u stanju da održi bilo kakvu vezu duže od šest meseci. Upušta se u vezu sa Džonom, nesrećno oženjenim intelektualcem. Njen mladalački entuzijazam odvaja Džona od njegove žene, dominantne danske kritičke teoretičarke Džordžet Norgard, i njih dvoje se skrašavaju i dobijaju kći. Sve se odvijalo po Meginom planu – pa zašto onda nije srećna? Kakvu vrstu spletke će sada smisliti?

Programska celina: FEST 44
Naziv filma: “Bruklin” (“Brooklyn”)
Zemlja porekla: Irska, Kanada, UK 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 19.00 časova
Trejler: Bruklin, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent
Scenario: Nick Hornby
Režija: John Crowley
SINOPSIS

Privučena čarima Amerike, Ejlis napušta Irsku i udobnost majčinog doma, smeštajući se u Njujorku. Stege nostalgije brzo nestaju kada Ejlis biva očarana novom ljubavlju. Ali, njeno oduševljenje biva zamućeno duhovima prošlosti i Ejlis mora da bira između dve zemlje i života koji se u njima vode.

O FILMU

Bruklin je kostimirana drama iz 2015. godine reditelja Džona Kroulija snimljena po scenariju Nika Hornbija u kojoj glume Serše Ronan, Emori Koen, Donal Glison, Džim Brodbent i Džuli Volters.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Ubica” (“Nie Yin Niang”)
Zemlja porekla: Tajvan, Kina, Hong Kong, Francuska 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 22.00 časa
Trejler: Ubica, 2015
Žanr: drama
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge: Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki, Yun Zhou
Scenario: Hou Hsiao-Hsien, Chu Tien-Wen, Hsieh Hai-Meng, Zhong Acheng
Režija: Hsiao Hsien Hou
SINOPSIS

Kina, 9. vek. Nie Jinijang, desetogodišnju kći generala, otima kaluđerica koja je uči borilačkim veštinama i od nje stvara izuzetno veštog ubicu, kome je poveren zadatak da eliminiše okrutne i korumpirane lokalne vlastodršce. Jednoga dana, nakon neuspešne misije, njena gospodarica je šalje u zemlju iz koje je potekla sa zadatkom da ubije čoveka kome je bila obećana – rođaka, koji sada rukovodi najvećim vojnim regionom u Severnoj Kini. Nakon trinaest godina u izgnanstvu, mlada žena mora da se suoči sa svojim roditeljima, sećanjima i davno potisnutim osećanjima. Kao rob naređenja njene gospodarice, Nie Jinijang mora da napravi izbor: da li da žrtvuje čoveka koga voli, ili da zauvek raskrsti sa svetom misijom pravednih ubica.

Programska celina: Fokus Evropa
Naziv filma: “Moja velika noć” (“Mi gran noche”)
Zemlja porekla: Španija, 2015
Termin prikazivanja: subota, 5. mart, 23.59 časova
Trejler: Moja velika noć, 2015
Žanr: komedija
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Raphael, Mario Casas, Pepon Nieto
Scenario: Jorge Guerricaechevarria, Alex de la Iglesia
Režija: Alex de la Iglesia
 

SINOPSIS

Ova urnebesna komedija otkriva nam svet iza kamere, kojim vladaju uobražene zvezde i nesnosni producenti, kao i to da hleb statista ima sedam kora. Hose učestvuje na snimanju novogodišnjeg šou-programa. Usred avgusta! Sa grupom statista provešće nedelju dana zatvoren u studiju, gde će, okupan u znoju, proslavljati lažni doček 2016. Po stotinu puta iznova, sve dok nadobudni režiser ne bude zadovoljen njihovim aplauzima. Ni zvezde šoua nisu oduševljene. Večiti rivali, pevači Alfonso i Adan, sabotiraju jedan drugog zarad najgledanijeg nastupa. Voditelji se, takođe, ne podnose i utrkuju se kako bi stekli poverenje producenta, koji očajnički pokušava da spreči zatvaranje televizije. I dok se smeju i aplaudiraju besmislenim nastupima, statisti šize od muke, a naš junak Hose se zaljubljuje u koleginicu Palomu. Može li dobar čovek da preživi ovu „šljokičavu” farsu koja odslikava pravi život?

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana, a novost je da karte za projekcije u Centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn, putem Eventima.

Koristan link: Zvaničan sajt FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike