Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora.

Foto: Beta

Foto: Beta

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića „Dnevnik mašinovođe“, srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i „Bićemo šampioni sveta“, reditelja Darka Bajića, u kome se igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus „Radiovizija“ u produkciji RTS-a i „Platforme“, u glavnom programu „Ringišpil“ Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma „Dijamant za Baju Kaliforniju“ Koste Ristića, najavila je kuća „Kovacic & Spaic“.

Na programu će biti i film „Izgubljen u Jermeniji“ nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika „Zlatne palme“ za kratki film, zatim „Buger crvena“, narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana „Negde lepa“, svetska premijera filma Levona Minasiana „Bravo virtuozo“ i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela „Izgubljeni raj“, američka premijera filma Davida Safariana „Topla zemlja, hladna zima“.

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

„Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo“, izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a.

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, transeksualnim i rasnim predrasudama.

„Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa“, rekao je Zupanc.

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca.

Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima „Gospodar prstenova“, „Pirati sa Kariba“ i drugim holivudskim ostvarenjima.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar