U trendu

B. Stamenov: Areta Frenklin mi je pravi uzor i inspiracija

BEOGRAD – Poznata muzičarka Bojana Stamenov održaće sutra uveče koncert u Kombank Dvorani, uoči premijere američkog biografskog filma „Respect“ o Areti Frenklin, a specijalno za Tanjug ističe da joj je legendarna soul diva jedan od pevačkih uzora, pravi vodič i inspiracija.

Soul, džez, fank muzičarka Bojana Stamenov će prirediti omaž Areti Frenklin kroz mini koncert, gde će pevati hitove čuvene soul pevačice.

„Samo postojanje jedne takve pevačice, muzičara, umetnika, kakva je Areta Frenklin, nama mlađima daje nadu da je muzika među nama non stop, i da je zapravo nosimo u sebi“, rekla je za agenciju Tanjug Bojana Stamenov, a onda se osvrnula na tužnu činjenicu da takve umetnice više nema.

„Teško mi padaju odlasci velikana, ali trag koji ostavljaju još dugo će ostati za njim i to je ono što na kraju i obeleži postojanje jednog umetnika. Pronašla sam se u bluz i soul muzici, te tako slobodno mogu reći da mi je Areta Frenklin i jedan od vodiča i inspiracija“, naglasila je Stamenov.

Biografska drama „Respect“ rediteljke Lisl Tomi, prikazuje uspon kraljice soul muzike Arete Frenklin i njenu neverovatnu životnu priču, od trenutka kada je kao devojčica pevala u crkvenom horu svog oca, do momenta kada je postala internacionalna zvezda.

Osim Dženifer Hadson, koja tumači Aretu, u flmu igra i čuvena pevačica Meri Džej Blajdž, Forest Vitaker, Marlon Vejans.

Stamenov je otkrila je da će repertoar sutra veče biti sastavljen od najvećih hitova Arete Frenklin, kao što je “Think”, “Ćain of Fools”, obavezno i “Natural woman”, kao njen lični favorit.

Ove noći Stamenov će publiku na najbolji način uvesti u film koji sledi, a na samom nastupu biće simbolično, u odeći tog doba koje će vratiti u vesele ’60, ’70. i ’80-te godine.

Na video bimu će se nizati arhivski snimci Frenklinove, kao muzički i stilski vremeplov, uz prikaz života pevačice vrhunskih vokalnih sposobnosti, koja je prošla kompleksan put u građenju svoje karijere.

Muzičarka Stamenov je postala afirmisana učešćem u šou programu „Ja imam talenat“, onda je osvojila 10. mesto na Evroviziji 2015, tako da je jedna od najcenjenijih muzičkih umetnica na ovim prostorima.

Upravo je i glavna glumica Dženifer Hadson postala slavna po drugoj muzičkoj emisiji za talente „Američki idol“, kao zanimljiva paralela.

„Takvi TV šou programi mogu biti jako produktivni ukoliko se pojavi veliki talenat i pravi ljudi koji će to prepoznati. U zavisnosti od toga šta vam je cilj, al itekako mogu pomoći u lansiranju karijere jednog umetnika“, stav je ove muzičarke.

Njen savet za mlade koji tek ulaze u svet muzičkog stvaralaštva, a žele da se istaknu kroz te emisije, jeste da sve rade veoma pažljivo i oprezno, jer sve što visoko leti, nisko pada.

„Karijera se definitivno ne može izgraditi preko noći, ali ako ste disciplinovani i fokusirani, onda samo ne gubite iz vida svoj cilj. Naravno danas je još i lakše, jer su malo atraktivnije i aktuelnije drustvene mreže, gde ste sami svoj promoter ukoliko se dovoljno angažujete i zainteresujete“, podvukla je domaća soul pevačica.

Bojana je nedavno imala nastup sa kolegom Zoranom Šandorovim na džez festivalu „Nišville“, a sa njim je ranije učestvovala i u velikom muzičkom projektu „Dens opera“, kao neki vid nastavka spektakla „Rock opera“.

„Bio je to moj prvi put na Nišvilu. Velika je čast što sam imala priliku da otvorim jedan već tradicionalan festival. Nažalost, zbog mera još uvek nema toliko publike, pa nedostaje taj glasan alplauz. Ali biće, polako, mora i ovo da prođe“, podelila je utiske Bojana o džez manifestaciji u Nišu.

Ona kaže da se trenutno nalazi u jednoj fazi svog života da joj više prijaju velike bine, festivalski nastupi i solo koncerti, da ima više mesta za kretanje, ali ponekad se desi da proviri u neki klub, gde je intimnija atmosfera.

„Tamo se obično nađe odabrana ekipa koja voli da je zajedno na bilo kakvoj sceni sve dok možemo svirati i pevati, i tada je provod najbolji, i za nas i za publiku“, sigurna je bluz, džez, fanki muzičarka.

Što se tiče velikog projekta „Dance opera“, koji je pre pandemije izvođen na velikoj sceni Sava centra i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Bojana otkriva da su bili planovi da sa tim poduhvatom idu na turneju.

Imali su zakazane koncerte po Hrvatskoj, Sloveniji, čak i Italiji.

„Moja saradnja sa Novosadskim big bendom je dugogodišnja i na neki način sam tamo deo tima. Nedavno je izašao i njihov treći album koji je posvećen kolegi Aleksandru Banjcu, koji nas je nažalost prerano napustio. Na tom se albumu pored ostalih nalazi i numera “Ritam tvoj”, za koju sam pisala tekst, a Aleksandar Banjac je radio muziku“, sa setom priča Bojana o iznenada preminulom kolegi.

„Pre izvesnog vremena, oformili smo jedan manji sastav „Bojana Stamenov Band“, koji se fokusirao na bluz i planovi su da se rade strani festivali. U međuvremenu radimo na autorskoj muzici. Muzicirati se mora da bi se rodilo muzičko delo“, jasna je pevačica.

Kako je bila deo spektakla Evrovizija 2015, ona priznaje da bi sigurno ponovo učestvovala na tom takmičenju, uz adekvatnu pesmu.

„Divno je to iskustvo. Sledeći put bih bila opuštenija i više bih se zabavljala“, napominje Stamenov.

Kako je danas muzičarima u doba pandemije, na koji način opstaju, sigurno su pitanja koja se nameću od početka izbijanja pandemije.

„Korona je odnela mnogo dragih kolega. Jako smo bili tužni u jednom trenutku. Ipak, kroz muziciranje i druženje smo polako nastavili dalje“, emotivno se osvrnula na tolike gubitke među muzičarima.

Od juna meseca, kada su popustile mere oko Kovida-19, koncertna industija se ne zaustavlja u Srbiji, tako da skoro svi domači muzičari imaju posla, nastupe, festivali se održavaju, ima se utisak da je, i pored nestabilne situacije, pandemiji možda odzvonilo.

„Nije lako, pogotovu za muzičare koji ne sviraju baš komercijalnu muziku i repertoar, ali se nekako snalazimo, podržavamo, pomažemo. Nadamo se da će se i ovo uskoro završiti i da će se sve vratiti u neku novu normalu i novo doba. Želim da verujem da će se desiti neka nova renesansa i da će sve biti u savršenom redu, jer dosta je bilo tuge“, zaključila je Bojana Stamenov i pozvala publiku na svoj koncert sutra uveče u Kombank Dvoranu, uoči premijere igranog filma o Areti Frenklin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.