U trendu

Celokupna dela Rastka Petrovića u „Portalibrisu“

BEOGRAD – Celokupna dela Rastka Petrovića biće objavljena u izdavackoj kući „Portalibris“, saopštila je glavna urednica Jovana Janjić tog izdavača.

„U četvrtak, 15. avgusta, navršava se sedamdeset godina od smrti Rastka Petrovića. Izdavačka kuća ‘Portalibris’ u okviru svoje edicije ‘Otrgnuto od zaborava’ obeležava ovaj značajan datum srpske književnosti izdavanjem celokupnih dela ovog velikog pisca“, rekla je Janjićeva.

Celokupno delo Rastka Petrovića biće objavlejno u devet knjiga, a čitaoci sada na jednom mestu mogu pronaći sva njegova dela – romane „Burleska Gospodina Peruna, Boga Groma“, „Sa silama nemerljivim“ i „Ljudi govore“ (u jednoj knjizi), „Dan šesti“, knjige poezije: „Otkrovenje“ i „Poezija“, putopisnu prozu „Putopisi“ i „Afrika“, esejističke i kritičke radove u knjizi „Eseji i članci“, diplomatsku i privatnu prepisku u Diplomatskim spisima.

Jovana Janjić je objasnila da je postojala „višestruka potreba za ponovnim objavljivanjem celokupnih dela Rastka Petrovića, jer je jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka danas u velikoj meri marginalizovan i zaboravljen.“

„Široj čitalačkoj publici verovatno je poznatiji kao brat Nadežde Petrović, poznate slikarke, nego kao avangardni pisac koji je u srpsku književnost uneo nove, moderne tendencije kako na formalnom tako i na sadržinskom planu“, istakla je Jovana Janjić.

Dodala je da zapostavljenost pisca više iz političkih a manje iz umetničkih razloga, i želja da se doprinese većem interesovanju za njegov opus, nije i jedini razlog zbog koga se javila potreba za ovakvim izdanjem“.

Jovana Janjić je ukazala i da su sva dela Rastka Petrovića međusobno višestruko povezana, svako pojedinačno njegovo ostvarenje moguće je na odgovarajući način razumeti samo u okviru ostalih njegovih knjiga.
Rastko Petrović (1898-1949) jedan je od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka, a njegov književni opus, svojom obimnošću i raznovrsnošću, predstavlja gotovo jedinstven slučaj u srpskoj književnosti.

Ne samo što se oprobao u velikom broju književnih vrsta – od lirske i lirsko-epske poezije, preko priča i romana, drama, do putopisne i esejističke proze – već je u okviru jednog književnog dela upotrebljavao najrazličitije žanrove i stilove.

U njegovim pesmama uočavaju se prozni elementi, u prozi su česti stihovi, u svoja dela unosio je nefikcionalnu građu: dokumente i citate. Dela Rastka Petrovića uvek prevazilaze jednostavnije žanrovske odrednice, pa ih i nije lako klasifikovati.
Bio je jedan od najobrazovanijih i najdarovitijih pisaca svoje generacije. Odlično je poznavao i sprsku, prvenstveno narodnu, i svetsku književnost, a posebno moderne tendencije evropske umetnosti, tako da je njegovo stvaralaštvo relevantno i u širim, a ne samo nacionalnim okvirima.

Odlike evropskih avangardnih tekstova prvih decenija 20. veka ostvarene su u Petrovićevom stvaralaštvu. Na planu forme to je svakako upotreba različitih žanrova i stilova, razbijena i fragmentarna struktura, asocijativno povezivanje delova teksta, fleksibilnost prostornog i vremenskog kretanja. Međutim, ono što odlikuje Petrovićevo delo nije samo formalna, odnosno strukturna inovativnost već i sadržinska.

Unoseći u srpsku književnost nove teme, novo poimanje života i sveta autentično za period između dva rata, novo shvatanje funkcije umetnosti, Rastko Petrović nam se javlja kao jedan od najoriginalnijih srpskih pisaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.