U trendu

Dečak-genije ponovo spasava vile

Serijal o Artemisu Faulu, genijalnom dečaku-kriminalcu, irskog autora Oina Kolfera, ima izvesnu popularnost i u svetu i kod nas. Našoj čitalačkoj publici dostupan je od pre nekog vremena i peti nastavak, "Artemis Faul i izgubljena kolonija", u kojoj se Artemis suočava sa demonima, iritirajućom genijalnom devojčicom koja ga previše podseća na njega samog iz bezobzirnih dana i pubertetom.
U vreme kada je kidnapovao vilinsku policajku Holi Šort kako bi se obogatio od otkupa, Artemis Faul baš i nije bio prijatelj vilinskog naroda. Kasnije se, međutim, sprijateljio i sa Holi i sa još nekim pripadnicima vilinskog naroda. Holi (sada privatni detektiv u saradnji sa patuljkom-kleptomanom Malčom Digamsom) i kentaur Ždrebac zovu ga u pomoć kada je iskrsla nova opasnost po vile: demoni. Demoni su ratoborna stvorenja, srodnici vila, i nekada davno su magijom zarobljeni na jednom ostrvu i izmešteni iz vremena, tako da im je, izuzev u retkim situacijama, onemogućen kontakt sa ljudskim bićima. Ali, čini kojima su zarobljeni polako slabe, demonskih čarobnjaka koji bi ih obnovili više nema, što znači da će, kad se čini istroše, deo demona umreti, a deo napasti ljude i time ljudima skrenuti pažnju na postojanje vilinskog naroda, što bi vile ugrozilo. Da stvari budu još gore, genijalna devojčica Minerva pokušava da zarobi i prouči demona, kako bi se proslavila. Tu je i demonski predvodnik Abot, koji demone huška na ljude – i eto moguće velike nevolje i za ljude i za vile.
Taj problem će Artemis Faul pokušati da reši uz pomoć vernog Batlera, Holi, Ždrepca, Malča, vragolka koji bi mogao da postane prijateljski nastrojen demonski čarobnjak; ne pomaže mu pubertet ni to što je devojčica Minerva veoma lepa i izuzetno pametna, ne pomaže mu ni to što je Abot psihotičan, ni to što je jedan od ljudi u Minervinoj službi ludi ubica i rešen da uništi sve što ga podseća na demone. Ispostaviće se da će Artemis morati, ovako ili onako, da žrtvuje mnogo toga, sa krajnje neizvesnim ishodom – jedna od posledica biće i ta da će on i vila Holi postati znatno bliskiji nego što bi im palo na pamet da je moguće.
Roman "Artemis Faul i izgubljena kolonija" zabavan je i pun lude akcije, kao i prethodni nastavci iz serijala. Dijalozi i već uobičajeno prepucavanje nekih junaka su puni humora i knjiga se čita bez zastoja. Preporučeno za mlade i za one koji se tako osećaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.