U trendu

Delić zbirke kineskih lutaka i senki u Subotici

SUBOTICA – U Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica postavljena je izložba „Živopisne senke i lutke“ kojom je predstavljena najveća svetska riznica figura od senki i lutaka, zbirka Muzeja kineskih lutaka i senki – Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua.

Posetioci će na ovoj izložbi, koja predstavlja deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini, mogu da zavire u drevne tajne kreiranja i oživljavanja lutaka kao i istorijat razvoja ove vrste umetnosti u toj zemlji Dalekog istoka.

Savetnik za kulturu u Ambasadi Kine u Beogradu Šu Hong na sinoćnom otvarnju izložbe, u prisustvu i stvaralaca iz Kine, izrazio je nadu da će festival biti dobra platforma za međusobnu saradnju i kulturnu razmenu dve zemlje.

„Kina i Srbija su dve tradicionalne prijateljske zemlje. Između naše dve zemlje postoji jako dobri odnosi, ne samo u politici nego i u ekonomiji, odnosno u kulturi. U poslednjih nekoliko godina kulturna razmena između naše dve zemlje razvija se dobrim putem i sa mnogim sadržajima“, rekao je Šu.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, naglasio je da izložba predstavlja samo delić onoga što pomenuti muzej kroz svoje eksponate prikazuje.

„Nadam se da će taj delić biti dovoljan da sve posetioce zainteresuje za kinesku kulturu i kinesko pozorište“, naglasio je Tatić.

U okviru ovog specijalnog programa, kinesko pozorište za decu biće predstavljeno i kroz dramske i lutkarske predstave demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog istoka.

Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva, publika će upoznati priče koje predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Kinesko lutkarstvo i teatar senki oduvek su privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom.

Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće 20. septembra i Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora.

Spoj kineske opere, filozofije, borilačkih veština i drugih klasičnih elemenata kineske kulture prikazaće dan ranije Kinesko nacionalno pozorište iz Pekinga u svojoj predstavi „Tri monaha“.

U okviru filmskog programa biće prikazana tri klasična kineska animirana filma bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Međunarodni festival pozorišta za decu traje do 21. septembra u Subotici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.