U trendu

Dodir stakla u Muzeju primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u saradnji sa ambasadama nordijskih zemalja, otvorena je izložba „Dodir stakla“ koja će trajati do 15. marta.

Izloženo je 80 dela 13 staklara i dizajn studija, većinom nastalih u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima.

To su radovi staklara Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske, staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski – za koju se svi predmeti izrađuju u fabrici u Riihimekiju, iz Finske, staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Otvarajući izložbu, ambasadori Finske Perti Ikonen i Švedske Jan Lundin istakli su da je cilj promovisanje nordijskog dizajna i proizvodjača stakla, kao izraza uspešnog modela regionalne saradnje u svim oblastima.

„Saradnja nordijskih zemalja je u mnogo čemu jedinstvena, proteže se kroz sve oblasti društva, od politike i istraživanja, pa sve do kulture i umetnosti. Verujemo da se to vidi i na našoj izložbi, na kojoj su predstavljena umetnička dela različitih dizajnera i proizvodjača iz četiri različite zemlje, a koja istovremeno zrači jedinstvenom nordijskom tradicijom i inovativnim duhom“, rekao je ambasador Finske Perti Ikonen.

Ambasador Švedske Jan Lundin izjavio je da se saradnja nordijskih zemalja velikim delom zasniva na zajedničkim vrednostima i dodao: „Velika povezanost naših naroda, zajednički interesi, kao i iskustva koja delimo kao male pojedinačne države vodile su nas ka formalizaciji nordijske saradnje koja se pokazala kao uspešan regionalni model“.

Otvaranju su prisustvovali i ambasadori Danske Morten Skvogo Hansen i Norveške Arne Sanes Bjernstad.

Posle Beograda, izložba će biti otvorena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, od 21. marta do 20. aprila.

Generalni sponzori izložbe su Wiener Stadtische i Grupa I&F McCann, dok su održavanje pomogli Vinarija Tikveš, EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux i Norway House.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.