U trendu

Maštovita priča za sve uzraste

"Magika" Endži Sejdž je knjiga koju relativno često pominju kao nešto što liči na knjige o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru. Mada, površno gledano, poneka sličnost postoji, serijal o Septimusu Hipu ("Magika" je prva knjiga iz tog serijala) ipak se dosta razlikuje od onog o Hariju Poteru, što ga ne čini nimalo lošijim, samo drugačijim.
O čemu se ovde radi? U svetu različitom od našeg, u kom magija i raznorazna magijska stvorenja postoje, rođen je Septimus Hip, sedmi sin sedmog sina, što ga automatski određuje kao nekoga jako nadarenog za magiju. Ubrzo nakon rođenja, babica ga proglašava mrtvim i krade ga od porodice. Otprilike u to vreme, dečakov otac, čarobnjak Sajlas Hip, u snegu prolazi novorođenče, tamnokosu devojčicu ljubičastih očiju, i on i njegova žena Sara odgajaju dete kao svoje. Hipovi su siromašna porodica i već imaju šest sinova, ali, gde ima mesta i hrane za sve njih, biće i za još jedno dete, i mala Džena raste okružena ljubavlju.
Vrlo brzo saznajemo da je Džena zapravo princeza, jedino dete ubijene kraljice, koju je viša čarobnica Marša smestila tako da je Hipovi nađu. Kraljicu su, zajedno sa tadašnjim višim čarobnjakom Alderom, ubili njeni sopstveni gardisti, ali, dokle god je njena kći negde na teritoriji koju pokriva Tvrđava, i dokle god postoji viša čarobnica u čarobnjačkoj kuli, onaj koji je poslao gardiste na takvo zlodelo ne može da dođe i vlada. Nakon kraljičine smrti, nastalo je, pod upravom gardista, teško vreme za čarobnjake, ali neku zaštitu od zlog gospodara gardista ipak imaju dok je princeza, makar ona bila i desetogodišnja devojčica, negde u blizini.
Na nesreću, Marši sve bebe izgledaju isto, pa je tamnokosu devojčicu ljubičastih očiju smestila u porodicu plavokosih zelenookih čarobnjaka (svi koji se bave magijom, to jest magikom, kako je ovde nazivaju, vremenom dobiju zelene oči) i razlike između Džene i porodice Hipovih postaju sve uočljivije, pa tako i gardisti, koji su je od početka tražili, saznaju gde je ona. I tako Marša mora da pod hitno sklanja Hipove na sigurno – i time nehotice pruža nekromantu DomDanijelu, zlom gospodaru gardista, slobodan prolaz do Tvrđave.
I sve to je tek početak, dalje pratimo šta je bilo sa princezom, čarobnicom i Hipovima, kao i mnogim drugim likovima, tu je i balaveći pas-mezimac i čarobni prsten, kasnije se pojavi i zmaj – a tu je sve vreme i misterija – šta se desilo sa malim Septimusom nakon što je ukraden.
"Magika" je uzbudljiva knjiga koja se dešava u maštovito osmišljenom svetu; i ne samo maštovito već i veoma pažljivo – postoji prilično jasan magijski sistem, postoje pravila, ništa se ne dešava pod devizom "ma može to da prođe, to je fantastika" ili "ma može to da prođe, to je ionako knjiga za mlade". Uprkos pravilima, knjiga je veoma razigrana, svaki čas vas iznenadi nešto novo i maštovito, kao što je kamen-mezimac kojeg možete da hranite, mazite, nosite u džepu, samo ne smete da preterate sa hranjenjem jer će previše porasti i postati pretežak za nošenje, ili štitobube (bube-ratnici koje štite kuću), ili mačka koju je njena vlasnica-veštica pretvorila u patku jer živi u močvari a mačka nikako ne voli da kvasi noge – ta mačka u obličju patke i dalje mjauče i ima prilično mačje navike. Knjiga je puna i nenametljivog humora i zabavnih scena (recimo, uniforma koja pokunjeno posluša naređenje da ode u smeće – probajte da zamislite pokunjenu uniformu, ili scena u kojoj bela veštica Zelda objašnjava posetiocima da je to što izgleda kao patka zapravo njena mačka Berta). Postoji i podjednako nenametljiv moralni kod; ni u jednom trenutku se ne "popuje", ali je vrlo brzo jasno ko su negativci a ko pozitivci, jer dobri ljudi ne ubijaju (ne samo da ne ubijaju ljude već nema ni nepotrebnog ubijanja životinja – recimo, Marša ima čizme od svlaka ljubičastog pitona i vrlo je jasno naznačeno da obućar specijalno u tu svrhu mora da drži tog pitona, ne dolazi u obzir da se čizme dobiju tako što se neka zmija ubije, već piton ostaje živ i zdrav), ne maltretiraju druge i slično.
Pisana za mlade, "Magika" je knjiga koja bi mogla da se dopadne i starijima – zabavna je, uzbudljiva, likovi su zanimljivi, svuda provejava humor i prosto zarazan nestašluk. Ono što pomalo zasmeta jeste to što neki od dečaka Hipovih kao da su zanemareni kao likovi, ali pošto je "Magika" tek početak serijala o Septimusu Hipu, to će verovatno biti ispravljeno u nekoj od narednih knjiga.
Uživajte u čitanju – i sa nestrpljenjem iščekujte nastavke!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.