U trendu

Memorandum Mreže kino prikazivača Srbje potpisan u FCS

BEOGRAD – U Filmskom centru Srbije potpisan je danas Memorandum o saradnji u oblasti audiovizuelne kulture i kinoprikazivačke delatnosti i sprovođenja aktivnosti Mreže kino prikazivača Srbije.

Sporazum su potpisali predstavnici Kulturnih centara iz Gornjeg Milanovca, Mladenovca, Zrenjanina, Trstenika, Niša i Jagodine koji čine radno telo kino prikazivača iz cele Srbije.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić napominje da je Mreža kino prikazivača inicijativa na kojoj sa svojim timom radi od kraja jula ove godine.

„To je jako važna stvar za našu kinematografiju, jer ako finansirate nastajanje nekih filmova bilo bi dobro da imate gde i da ih prikažete. Nezavisna mreža bioskopa okuplja prikazivače uglavnom van Beograda, u mestima gde i nema drugih opcija za gledanje filmova osim te mreže digitalizovanih biskopa, koje je prethodnih godina pomogao Filmski centar Srbije“, kazao je Matić.

Dodao je da će se mreža širiti i da će se u tim bioskopima prikazivati filmovi van okvira holivudskih hitova uz popularne cene karata.

„Biće to dobro mesto za prikazivanje ostavrenja koje finansira Filmski centar Srbije i naših partnera iz Slovenije, Francuske, Grčke…“ kazao je Matić.
Direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac Boban Stefanović kazao je da je cilj da se što više pravnih i privatnih lica koje se bavi kino-prikazivačkim delatnostima udruuze radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na dobrobit ljubitelja kinematografije.

„Ovakav sporazum može da poveća gledanost filmova u bioskopima i učini repertoar što raznovrsnijim. Razmenjivaćemo ideje sve u cilju poboljšanja uslova gledanja umetničkih ostvarenja van holivudske produkcije“, kazao je Stefanović.

Na prvoj Konferenciji nakon potpisivanja Memoranduma Strane potpisnice će imenovati tri koordinatora koji će biti odgovorni za sprovođenje dogovorenih aktivnosti.

Način rada koordinatora će odvijati kroz redovnu komunikaciju i redovne sastanke, mandat im je dve godine, a dužni su da izveštaj o aktivnostima jednom godišnje prezentuju na godišnjoj konferenciji

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.