U trendu

Mesečev jubilej

Povodom obeležavanja 40 godina otkako se svemirska letelica "Apolo 11" spustila na Mesec, objavljeno je delo "Moonfire" ("Mesečeva vatra") Normana Mejlera. Reč je o kolekcionarskom izdanju koje će putem pretplate biti dostupno i na našem tržištu, štampanom u simbolično ograničenom tiražu od 1969 primeraka, što se poklapa sa godinom kada je ljudska noga prvi put stala na jedini prirodni Zemljin satelit.
Svaki primerak sadrži fotografiju arhivskog kvaliteta u okviru od pleksiglasa, numerisanu i pogodnu za postavljanje na zid. Fotografija je izrađena novo "skia" tehnikom i sadrži potpis Edvina Oldrina, jednog od kosmonauta koji je učestvovao u toj revolucionarnoj ekspediciji. Na legendarnoj fotografiji Edvin Oldrin stoji na Mesecu, a na viziru njegove kacige ogleda se drugi putnik – Nil Armstrong. U pripremama za spuštanje na Mesec astronauta Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa učestvovalo je čak 400.000 inženjera i naučnika, a budžet je bio 24 milijarde dolara. Časopis "Lajf" je tada angažovao pisca Normana Majlera, dvostrukog dobitnika Pulicerove nagrade, da napiše tekst o tome.
Njegov trodelni prikaz predstavlja najobimniji "nonfikšn" prikaz koji je "Lajf" ikada objavio. "Tašen" je kapitalni Mejlerov tekst sjedinio sa stotinama najboljih fotografija i zamrznutim snimcima iz sefova agencije NASA, arhive časopisa i privatnih kolekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.