U trendu

Muzikološki institut SANU obeležio 70 godina postojanja

BEOGRAD – Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti obeležio je danas 70 godina postojanja Svečanom akademijom u Svečanoj sali SANU.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, koji je napomenuo da je Institutima SANU pripala dužnost da budu ključni, kritični čuvari i mesto procene naših sećanja, naše aktuelne pozicije i živa mesta razmene sa svetom.

„Takav je slučaj i sa Muzikološkim institutom SANU. Današnji slavljenik prešao je 70 plodnih godina od svog osnivanja kada je njime rukovodio akademik Petar Konjović. Ovih dana čitao sam tekst Dragutina Gostuškog o uspostavljanju u buđenju muzičkog života u polunezavisnoj Srbiji. Bilo mi je zanimljivo da saznam kako su ti prvi koraci muzičkog života bili isprepletani sa svim drugim koracima u životu Srbije, bilo da su kulturni, civilizacijski, politički…Muzika je bila deo života mlade države i deo njenog sistema vrednosti. Ni danas ne može biti drugačije“, kazao je Kostić.

Nakon Kostića okupljenima se obratio i Viktor Nedović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nedović je napomenuo da su mladi istraživači, nauka i nove tehnologije…ključni pojmovi u kojima se prepliće rad Muzikološkog instituta i aktivnosti Ministarstva prosvete, naukie i tehnološkog razvoja.

„Naše Ministarstvo pruža podršku istraživačkom radu Muzikološkog instituta naročito u realizaciji projekta „Identitet srpske muzike od lokalnih do globalnih okvira…“ koji je deo šireg projekta koje se zovu „Muzikološka istraživanja“. Imamao 6 mladih istraživača koji su preko konkursa našeg minsistarstva primljeni u Muzikološki institut što je važno za dalji rad ove važne institucije“, kazao je Nedović.

Dodao je da će Ministarstvo koje predstavlja i u budućnosti podržavati delovanje Muzikološkog instituta

Direktorka Muzikološkog instituta SANU, Katarina Tomašević istakla je da je u javnosti institut kojim rikovodi važio za patuljasti.

„Ta procena javnsoti bila je zasnovana na činjenici da je tek 7 istraživača bilo zaposleno u Muzikološkom institutu SANU. Danas nas je ukupno 19…Posebno sam ponosna na sedmoro maldih istraživača pripravnika, najboljih u svojim generacijama.“ kazala je Tomašević i napomenula da se od početka rada instituta pa sve do danas nije promenila činjenica da je nema mogućnosti za zaposlenje bibliotekara.

„Naš bibliotečki fond je jedan od najbogatijih u regionu i očekujem da ćemo u najskorijoj budućnosti na pozitivan način razrešiti ovo važno pitanje. U najvećoj meri mi se trudimo da održimo korak sa procesima digitalizacije kao tehnološke nužnosti u savremenom svetu“, kazala je Tomašević.

Prema njenim rečima saradnici Muzikološkog instituta SANU često učestvuju u radu Vukove zadužbine, česti su gosti u programima Kulturnog centra Beograda i sarađuju sa svim ključnim arhivima i bibliotekama u zemlji.

„Izdvojila bi i zajednički projekat sa Radio Beogradom čiji su plod tri reprezentativna izdanja iz edicije „Probuđeni arhiv“ sa antologijskim snimcima Petra Konjevića i Stevana Stojanovića Mokranjca“ kazala je Tomašević i napomenula da su saradnici instituta učestvovali u više od 200 međunarodnih skupova“, kazala je Tomašević.

Deo današnje proslave bila je i projekcija dokumentarnog filma koji obuhvata sve značajne aspekte delatnosti Instituta.

Danas će sa početkom u 18 sati u Galeriji SANU, ljudi iz instituta prirediti Koncert solističke i kamerne muzike Petra Konjovića, Miloja Milojevića, Josipa Slavenskog, Vasilija Mokranjca i Stanojla Rajičića.

Na samom kraju proslave, pod naslovom „Koncertantna muzika savremenih srpskih kompozitora“, biće održan koncert 5. decembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Tada će nastupiti Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa i eminentni solisti violinista Srđan Grujić, violista Ljubomir Milanović i gitarista Zoran Anić , predvođeni jednim od vodećih svetskih dirigenata svoje generacije, Vladimirom Kulenovićem.

Na programu su dela kompozitora – akademika: Ljubice Marić, Ivana Jevtić i Vlastimira Trajkovića i svetska premijera kompozicije Concerto precipitato za violu, violinu i gudače istaknutog kompozitora Vuka Kulenovića.

Ovaj koncert označiće završnicu proslavljanja velikog jubileja Muzikološkog instituta SANU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.