U trendu

Nagrada „Pavle i Milka Ivić“ Mejdžor/Savić

BEOGRAD – Prestižna nagrada „Pavle i Milka Ivić“ za najbolji naučni rad iz srpske lingvistike, dodeljena je danas delu „Srpski molitvenik. Spomenica Milanu Rešetaru“ koje su uredili Jasmina Grković Mejdžor i Velimir Savić, a objavili SANU i Fond „Đorđe Zečević“.

Ova kapitalna knjiga, u izuzetnoj opremi, posvećena je srpskom lingvisti i filologu, dubrovčaninu Milanu Rešetaru i „Srpskom molitveniku“, prvi put štampanom 1512. godine u Mlecima. Najstariju knjigu štampanu ćirlicom na srpskom narodnom jeziku, Rešetar je 1938. priredio za Srpsku kraljevsku akademiju.

U prvom delu knjige je tekst o Rešetarovom životu i naučnim istraživanjima, drugi deo su studije o „Srpskom molitveniku“, a u trećem je nekoliko dragocenih fototipija među kojima je i integralna verzija pristupne Rešetarove besede u Srpskoj kraljevskoj akademiji 1940.

U obrazložzenju nagrade navodi se da se ovim delom skreće pažnja na doprinos Srba katolika srpskom kulturnom i jezičkom nasleđu, koje, nažalost, još nije dovoljno poznato ni proučeno.

Nagradu dodeljuje Slavističko društvo Srbije, a o nagrađenoj knjizi na današnjoj konferenciji za štampu govorili su Vučina Raičević, akademik Slobodan Remetić, Predrag Piper, Sreto Tanasić i Velimir Savić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.