U trendu

Otvorena izložba „Srpsko slikarstvo 20. veka“ u Domu Vojske

BEOGRAD – Izložba „Srpsko slikarstvo XX veka (1900 – 1950)“, na kojoj je predstavljen antologijski izbor iz privatnih zbirki otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije

Organizatori su Medija centra „Odbrana“ i Fondacije Plavo, a postavka pruža dobar uvid u genezu i razvojne etape srpskog slikarstva prve polovine prošlog veka.

Izloženi su radovi 43 autora, među kojima su Nadežda Petrović, Leon Koen, Marko Murat, Beta Vukanović, Kosta Miličević, Jovan Bijelić, Ignjat Job, Sava Šumanović, Ivan Radović, Živorad Nastasijević, Milan Konjović, Veljko Stanojević, Petar Lubarda…

Izložbu je otvorio Nikola Mirkov koji je kazao da je pred poštovaocima umetnosti izuzetna prilika da se upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima srpskih slikara čija su dela krasila privatne zbirke.

Autor izložbe, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac, kazao je da se zahvaljujući delu i delovanju Nadežde Petrović srpsko slikarstvo tokom prve decenije 20. stoleća našlo u samoj matici likovnih aktuelnosti.

„Korak dalje u nastojanjima da se oslanjanjem na sopstveno likovno i duhovno nasleđe izgradi jedan istovremeno autentičan i savremena nacionalni izraz, napravili su članovi grupe Zograf, u prvom redu njeni osnivači i čelnici Živorad Nastasijević, Vasa Pomorišac i Sibe Miličić“, kazao je Mirkov.

Izložba je otvorena do 26. decembra 2018.

Ceo projekat podržali su Ministarstvo kulture i Gradski sekretarijat za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.