U trendu

Otvorene Mokranjčeve svečanosti

Svake godine se u rodnom gradu slavnog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914) organizuje muzički festival pod nazivom Mokranjčevi dani. Ovogodišnji Mokranjčevi dani u Negotinu biće u duhu 150-godišnjice rođenja ovog velikana srpske muzike – najavili su organizatori manifestacije koja se održava po 41. put.

Jubilarni 40. Mokranjčevi dani počeli su prošle godine nastupom horova i tradicionalnim izvođenjem Šeste rukoveti, a predstavili su oko 260 izvođača iz zemlje i sveta. Publika je imala priliku da čuje i hor „Multifonija“ iz Francuske koji je izveo Mokranjčeva i dela njegovih francuskih savremenika.

Mokranjčevi dani su ove godine otvoreni 15. septembra u kompozitorovoj rodnoj kući. Posle predstavnika gradskih i republičkih vlasti, prisutnima se obratio Mladen Jagušt, dirigent i besednik ovogodišnjih Mokranjčevih svečanosti. Selektor ovogodišnjih Mokranjčevih dana je kompozitor Zoran Hristić, predsednik umetničkog saveta festivala – dirigent Darinka Matić-Marović, a pokrovitelj festivala – SO Negotin i Ministarstvo kulture Srbije.

Čuvenih 15 Rukoveti, koje je autor komponovao od 1883. do 1909. godine – ubraja se među vrhunska dostignuća srpske muzike. Rukovet, inače, označava vrstu horske kompozicije zasnovane na narodnom melosu Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne. Među Mokranjčevim rukovetima posebno se izdvaja Deseta, Ohridska, s temom „Biljana platno beleše“, koja će Jovanu Hristiću poslužiti kao inspiracija za balet „Ohridska legenda“.

U toku Festivala biće izvedena najznačajnija Mokranjčeva dela (Hor RTS pod vođstvom maestra Jagušta izvešće 18. septembra Rukoveti), ali i obeležena godina Mocarta, i to Rekvijemom u izvođenju učenika beogradskih muzičkih škola, pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović. U okviru pratećeg programa, najavljeno je gostovanje (20. septembar) Hora Pravoslavne srpske crkve u Temišvaru, prvi dokumentarni film o Mokranjcu, kao i izložba slika Milene Pavlović-Barili.

Koristan link:
Program „Mokranjčevih dana“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.