U trendu

Roman Simović: U Kolarcu sviram koncert koji „hvata“ za srce

BEOGRAD – Jedan od najboljih violinista svoje generacije Roman Simović sviraće večeras u Kolarcu „Koncert za violinu i orkestar“ Samjuela Barbera, a specijalno za Tanjug slavni muzičar kaže da Barberov koncert odmah „hvata“ za srce i da je muzika duhovni lek za sve nas.

Simović će nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, koncert koji će svirati su kritičari nazvali „savršenstvom muzike komponovane za gudačke instrumente“, prepoznajući u njemu i „bogatstvo skrivene strasti“.

Večeras će publika biti u prilici da čuje i simfinijsku svitu „Šeherezada“ Nikolaja Rimskog Korsakova.

Roman Simović je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra (LSO) i gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Simović naglašava da uvek voli da se vrati u Beograd i svira u Kolarcu, kako kaže, posebnom mestu koje nosi u srcu.

„Pre neki dan sam shvatio da u Kolarcu sviram trideset godina. Uvek se osećam posebno u tom koncertnom prostoru. Počeo sam sa 11. godina na takmičenju „Petar Konjović“ i jako sam vezan za Veliku dvoranu Kolarca i publiku koja dolazi u nju“ kazao je Simović i dodao da posebno uzbuđenje oseća pred večerašnji nastup jer je na programu, kako ističe, Barberov koncert , delo koje je napisano za jednog bogataša u SAD koji je pravio sapune.

„Zapravo, poručena je kompozicija za njegovog sina, koji nije bio neki violinista. Sin nije bio baš najzadovoljniji tom kompozicijom jer mu je trebalo nešto „teže“. Onda je Barber napiso ludački težak treći stav. Mladi violinista nije bio u stanju da odsvira to delo i onda su zvali studenta Kertis instituta i tako je „sapun koncert“ ušao u istoriju klasične muzike kao izvanredno delo. To je predivna, raskošna muzika koja podseća na Holivud i odmah „hvata“ za srce “ pojašnjava Simović.
Zahtevne obaveze Koncert majstora Londonskog simfonijskog orkestra je, kako kaže, prilično redukovao.

„Taj orkestar je sastavljen od genijalaca i mnogo sam napredovao svirajući sa njima. Posle mnogo godina uspeo sam da napravim balans između obaveza u orkestru i solo karijere. Mogu da sviram minimalno u LSO i da se više posvetim solo koncertima. Paralelno sa karijerom istrumentaliste bavim se i pedagoškim radom na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Imam nekoliko jako talentovanih studenata sa kojima volim da radim“ kazao je Simović.

Digitalnu revoluciju koja nudi kratke senzacija na ekranima, Simović ne vidi kao okolnosti koje će ugroziti živo izvođenje klasične muzike .

„Studijski snimak ne može da se meri sa živim izvođenjem klasične muzike. U životu pamtite koncerte, a ne studijske snimke. U studiju se deo kompozicije izvodi po 35 puta dok dobro ne „izađe“. Živi koncert je jedina istina u klasičnoj muzici. Akustika sale u kojoj publika dobija energiju od izvođača ne može da se meri ni sa jednim studijskim snimkom. Koncert je mesto okupljanja ljudi u susretu sa muzikom i to se neće nikada promeniti. Muzika je duhovni lek za sve nas “ kazao je Simović.

Cennjeni violinista svira na svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

„To je po svemu poseban istrument. Pripada divnom čoveku koji mi dozvoljava da sviram na toj perfektnoj violini punih 8 godina. Ogromno zadovoljstvo i privilegija za svakog violinistu. Takvih istrumenata ima ukupno 450 na svetu“ kazao je Simović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar