U trendu

Zaborav, sećanja i put u raj

Zorana Živkovića, jednog od retkih pisaca sa ne-engleskog govornog područja koji su dobili Svetsku nagradu za fantastiku (The World Fantasy Award), teško da je potrebno posebno predstavljati. U njegovim knjigama uživaju mnogi, a mi vam ovog puta preporučujemo "Amarkord".
Nazvana prema poznatom Felinijevom filmu, kod nas povremeno prevođenog kao "Sećam se", u svom prvom delu ova knjiga se sastoji od deset priča od kojih je svaka naslov dobila prema nekom klasiku svetske književnosti ("Zločin i kazna", "Velika očekivanja", "Mrtve duše", da navedemo samo neke) i svaka se, na svoj način, bavi nekim aspektom sećanja i zaborava. Tu su priča o kriminalcu kome je, za kaznu, u potpunosti obrisano sećanje na ceo život, kao i na zločin koji je počinio, kako bi mogao da počne ispočetka; o osrednjem slikaru koji pokušava da popravi svoje umeće tako što će mu biti ugrađeno pamćenje genijalne slikarke; o ljudima koji preuzimaju na sebe tuđa mračna sećanja; o trgovini interesantnim "sočnim" sećanjima uz pomoć tehnologije budućnosti i mogućim posledicama kada neko želi na taj način da zaradi, a nema da ponudi dovoljno "sočno" sećanje; o retkom poremećaju zbog kojeg ljudima u sećanju, od celog života, ostanu samo knjige koje su pročitali, i to savršeno zapamćene, od korice do korice – i samo će sadržaj knjiga biti u stanju da pamte. Priča o sećanju i zaboravljanju ima još, mi smo naveli samo neke, i sve imaju prilično zanimljive ideje i logične posledice početnih pretpostavki.
Drugi deo knjige ima jednostavan naziv "Trg". Najjednostavnije bi se mogao opisati kao priča o četiri duše koje pronalaze put u svoj lični raj, a svaki oblik raja ima neke veze sa umetnošću (nećemo vam otkrivati detalje). I, tu se ne radi o nekim posebnim, veličanstvenim ljudima, već o sasvim običnim, sa snovima i željama koji bi se nekom mogli činiti beznačajnim, ali njima samima puno znače, što može da pruži nadu čitaocima da i oni svojim delima i svojim trudom zaslužuju da im se desi nešto dobro, iako nisu baš dobitnici Nobelove nagrade za mir.
"Amarkord" je pisan jednostavnim jezikom, prijatnim za čitanje. Ima zanimljive ideje, lako razumljive likove, čita se bez zastoja i odiše tihim, nenametljivim, istrajnim optimizmom od kojeg će vam ostati osmeh na licu i kad završite sa čitanjem. Tople preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.