U trendu

Đoković neće juriti Marija u prvom kvartalu

Plan Novaka Đokovića za prvi kvartal 2017. godine biće sličan ovogodišnjem, ali kraći u periodu između Melburna i Indijan Velsa, kada za gotovo 40 dana neće igrati. Propustiće prvo kolo Dejvis kupa, protiv Rusije u Nišu (3-5. februar), a od 27. februara i turnir u Dubaiju (serija 500), gde je do sada pet puta pobeđivao, a prošle godine predao Felisijanu Lopezu četvrtfinale zbog problema sa okom.

U prva tri meseca odigraće po dva turnira u januaru i martu, braneći prošlogodišnje titule na sva četiri. Godinu će početi u Dohi (serija 250, 2-7. januar), gde je debitovao prošle godine i u finalu savladao Rafaela Nadala sa 6:1, 6:2. Potom sledi grend slem turnir u Melburnu, gde brani 2.000 poena i konkuriše da sedmom titulom postane i apsolutni rekorder. U prošlogodišnjem finalu je savladao Endija Marija sa 6:1, 7:5, 7:6(3) i time dostigao Roja Emersona sa šest titula na Otvorenom prvenstvu Australije.

Mart donosi dva američka masters turnira serije 1000. U Indijan Velsu se igra od 9. do 19, a u Majamiju od 23. marta do 3. aprila. Na prvom je do svoje pete titule stigao u finalu protiv Miloša Raonića (6:2, 6:0), a na drugom je šestu osvojio protiv Keija Nišikorija: 6:3, 6:3. Time je postao i apsolutni rekorder američke mini-serije, osvajajući četvrti put oba turnira uzastopno.

Pred Đokovićem je, dakle, najuspešniji period sezone, u kojem je osvojio polovinu svojih grend slem titula i više od trećine onih masters nivoa. Moglo je i da se očekuje da će program rasteretiti i sabrati se na najvažnije, jer pravog predaha nije ni imao u poslednjoj deceniji 2007-16, u kojoj je bio apsolutno najbolji teniser sveta, bilo da se sabiraju ATP poeni ili titule.

Iz ugla borbe za prvo mesto ATP liste, skraćeni raspored znači da na početku neće juriti trenutnu prednost Endija Marija. Britanac ima 630 poena više i mnogo lakši zadatak u tom delu godine, jer naš as na sva četiri turnira mora da pobedi da ne bi umanjio trenutnu sumu od 11.780 poena. Uz to Đoković je Mariju „prepustio” i 500 poena iz Dubaija, na turniru više koji Škot ima u prvom kvartalu.

Za razliku od Đokovića, koji je objavio samo četvrtinu plana, Mari je već odredio svih 16 turnira za narednu godinu. Pored 13 najvećih (četiri grend slema i svih devet mastersa), boriće se u Dohi sa svojim najvećim rivalom, a potom planira još Dubai i omiljeni Kvins. Najteži posao za opstanak na vrhu imaće u drugoj polovini godine, posle Rolan Garosa. U jesenjem delu će izgubiti po 500 poena iz Pekinga i Beča, na turnirima koje je naknadno ubacio u plan da bi godinu završio na prvom mestu. Naredne godine za njih neće biti mesta u Marijevom kalendaru, kao ni za Dejvis kup.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.