U trendu

Fudbaleri kojima ni godine ne mogu ništa

Kapiten Partizana Saša Ilić proglašen je za najboljeg fudbalera na svetu koji ima 39 godina u anketi portala „Talksport”. Ilić je za seniorski tim „crno-belih” debitovao sa u oktobru 1996. godine, a tokom igračke karijere bio je član i Selte, Galatasaraja, Red bula i Larise. Na 695 mečeva, koliko je odigrao za pomenute klubove, postigao je 194 gola, a osvojio je i 15 trofeja, uglavnom sa Partizanom.

Ilić nije jedini srpski igrač koji je aktivan iako je u poznim igračkim godinama. Darko Spalević, prvotimac Radničkog iz Kragujevca, će u martu napuniti 40 godina. On je tokom karijere igrao za 14 različitih klubova, a tri puta je bio najbolji strelac šampionata (dva puta bosanskog i jednom srpskog). Veseljko Trivunović je pre par dana napunio 37 godina, ali i dalje igra za Bačku. Ove sezone odigrao je 20 utakmica, a protiv Čukaričkog je bio i strelac. Jovan Markoski, koji je član Napretka, u junu će navršiti 37 godina. Njegov vršnjak Vladimir Torbica odigrao je ove sezone 21 utakmicu za Spartak i postigao je dva gola.

U svetu ima primera da su fudbaleri igrali čak i u petoj deceniji uspevši da se izbore za mesto u timu pored mnogo mlađih saigrača. Najstariji igrač koji je učestvovao na nekom svetskom šampionatu bio je nekadašnji golman Kolumbije Farid Mondragon. On je na Mundijalu u Brazilu na meču protiv Japana imao 43 godine i tri dana. Italijan Dino Zof je sa 40 godina i 133 dana bio najstariji fudbaler koji je zaigrao u finalu. To je bilo u Španiji 1982. kada je njegova reprezentacija slavila protiv Zapadne Nemačke sa 3:1. Ako bismo računali i kvalifikacije za svetska prvenstva tu je bez premca MekDonald Tejlor sa Američkih Devičanskih Ostrva koji je na meču protiv Sent Kitsa i Nevisa imao 46 godina i 175 dana.

Što se evropskih šampionata tiče rekorder je Gabor Kiralj koji je prošlog leta zaigrao protiv Austrije oborivši rekord Lotara Mateusa. Mađarski „čuvar mreže” na tom meču imao je 40 godina i 74 dana. Najstariji igrač koji je zaigrao u finalu bio je nemački reprezentativac Jens Leman (38 godina, 232 dana) kome taj susret verovatno neće ostati u lepom sećanju pošto je njegov nacionalni tim minimalnim rezultatom poražen od Španije.

Najstariji igrač koji je zaigrao na utakmici Lige šampiona bio je prvotimac Lacija Marko Balota. On je na susretu elitnog takmičenja protiv Reala imao 43 godine i 253 dana. Slede ga Mark Švarcer iz Čelzija (41 godina, 198 dana), Alesandro Kostakurta iz Milana (40 godina, 213 dana), Dejvid Vir iz Rendžersa i Edvin Van der Sar iz Mančester junajteda (obojica po 40 godina, 212 dana), Danijel Verlinder iz Briža (40 godina, 117 dana)…

Da godine nisu prepreka pokazuje primer Kazujošija Miure koji i dalje igra za Jokohamu iako će u februaru navršiti 50 godina. Japanski napadač, koji je fudbalom počeo da se bavi kada je imao šest godina, tokom seniorske karijere igrao je za 14 različitih klubova. Za seniorski tim Santosa debitovao je još davne 1986. godine, a za Jokohamu je potpisao ugovor kada je imao 38 godina. Do sada je odigrao 242 meča za japanski klub na kojima je bio strelac 22 puta.

I u evropskim klubovima ima dosta fudbalera koji su i dalje aktivni iako su u poznim godinama. U petu deceniju je zašao golman Stouka Šej Given koji će u aprilu napuniti 41 godinu. Irski golman je igrao za osam klubova, a najveći trak je ostavio tokom 12 godina provedenih u Njukaslu.

Nekoliko meseci od njega je mlađi legendarni Frančesko Toti (rođen 27.09.1976) koji je celu karijeru proveo u Romi za koju igra 25. sezonu. Kapiten „vučice” je odigrao 770 mečeva na kojima je dao 306 golova, a ostao je veran italijanskom klubu iako je imao ponude mnogo bogatijih klubova.

Karijeru nisu završili ni Marko Storari, golman Milana (rođen 1977), „čuvar mreže” Monaka Marko de Santis (1977), golman Peskare Albano Bizari (1977), Juventusa Đanluiđi Bufon (1978), Kjeva Stefano Sorentino (1979)… U Brazilu i dalje igraju Magno Alves (1976), Ze Roberto (1974)…

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar