U trendu

IAAF odbila zahteve 28 ruskih atletičara, a prihvatila tri

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) odbila je danas zahteve 28 ruskih atletičara da se takmiče kao neutralni sportisti, a dozvole su dobile samo tri atletičarke.

IAAF je u novembru 2015. godine zabranila ruskim atletičarima da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima posle navoda o rasprostranjenom dopingu koji je navodno pomagala i prikrivala država.

Ruski sportisti zbog toga nisu učestvovali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

IAAF je izdala dozvole za takmičenje bivšoj evropskoj šampionki u bacanju koplja Veri Rebrik, koja se takmičila za Ukrajinu do 2014. godine, zatim Kseniji Aksjonovoj, koja trči na 400 metara, i preponašici Veri Rudakovoj.

Nisu navedena imena odbijenih atletičara.

„Zahvalan sam članovima odbora za marljivost i posvećenost u procesu revizije doping slučajeva. Značaj ovog obimnog posla ne treba potcenjivati. Ne sme biti vremenskih ograničenja ni rokova kada je u pitanju zaštita čistih sportista“, rekao je predsednik IAAF Sebastijan Kou.

Do sada je 15 ruskih atletičara dobilo dozvolu da se kao neutralni sportisti takmiče na medjunarodnim takmičenjima, a IAAF je obacila 45 zahteva.

Izmedju ostalih, dozvolu za takmičenje dobila je uzbunjivačica Julija Stepanova, koja trči na 800 metara, svetski šampion na 110 metara s preponama Sergej Šubenkov i svetska prvakinja u skoku u vis Marija Lasickene.

Ona je prošle nedelje na mitingu Dijamantske lige u Judžinu učestvovala kao neutralni sportista, a pobedila je rezultatom od dva metra i tri centimetra.

IAAF razmatra još 27 zahteva.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike