Isinbajeva će se žaliti sudu za ljudska prava zbog suspenzije IAAF

Dvostruka olimpijska šampionka i svetska rekorderka u skoku s motkom Ruskinja Jelena Isinbajeva najavila je danas da će se žaliti na odluku Medjunarodne atletske federacije (IAAF) da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima, pošto su time prekršena njihova ljudska prava.

IAAF je na današnjem sastanku u Beču odlučila da suspenzija ruskim atletičarima ostane na snazi, pa će oni propustiti predstojeća medjunarodna takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

“Ovo je kršenje ljudskih prava i ja neću ćutati. Obratiću se sudu za ljudska prava i dokazaću da su IAAF i Svetska anti doping agencija doneli pogrešnu odluku. Ja ću to uraditi demonstrativno, kako bi svima bilo jasno da Rusija neće ćutati”, rekla je Isinbajeva, prenela je agencija TAS.

MOK može da dozvoli ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama od 5. do 21. avgusta. Čelnici MOK-a će se okupiti u utorak i razmotriti slučaj, pošto su pojedini zabrinuti da bi suspenzijom mogli da budu kažnjeni i čisti sportisti.

Rusko atletsko prvenstvo održaće se od 20. do 23. juna u Čeboksariju, što bi moglo da bude poslednje takmičenje za Isinbajevu.

“Sigurno ću ići na državno prvenstvo u Čeboksari. Po svemu sudeći, to će biti poslednje veliko takmičenje u mojoj karijeri”, rekla je tridesetčetvorogodišnja Isinbajeva.

Isinbajeva je 2004. i 2008. godine osvojila zlatne olimpijske medalje u skoku s motkom, dok je 2012. godine osvojila bronzu. Ona je 28 puta obarala svetski rekord i višestruka je svetska i evropska šampionka.

Isinbajeva je prva žena koja je preskočila pet metara, a drži svetski rekord rezultatom pet metara i šest centimetara.

(Beta)

Ostavite komentar