U trendu

Levandovski efikasniji od 32 evropske reprezentacije

Zvezda Bajerna i poljske reprezentacije Robert Levandovski obeležio je evropske kvalifikacije za Mundijal u Rusiji. Sjajni fudbaler je na deset mečeva postigao čak šesnaest pogodaka postavši najbolji strelac ikada u evropskim kvalifikacijama za planetarni šampionat, a ujedno je postao i najefikasniji igrač u istoriji Poljske. Sa 51 golom na 91 susretu on je iza sebe ostavio Vlođimježa Lubanjskog koji je ostao na koti od 48 pogodaka.

Levandovski je najviše golova postigao u duelima sa Rumunijom – pet, četiri puta je bio strelac protiv Jermenije, tri protiv Danske, dok je po dva puta tresao mreže Crne Gore i Kazahstana.

Da nije nimalo lako postići šesnaest golova pokazuje i podatak da je poljski napadač bio uspešniji od čak 32 reprezentacije koje su učestvovale u ovim kvalifikacijama. Primera radi on je dao više golova nego svi fudbaleri Hrvatske, Turske, Bugarske, Mađarske, Irske, Velsa, Austrije, Rumunije, Slovenije…

Poljska se skorom od osam pobeda i po jednog remija i poraza kao prva u grupi plasirala na Mundijal u Rusiji što će joj biti osmo učešće na svetskim šampionatima. Najzaslužniji za ovaj rezultat bio je Levandovski koji je postigao 16 od 28 golova svoje reprezentacije. To će biti njihovo prvo učešće planetarnim prvenstvima još od 2006. godine, a najbolji rezultat im je bio osvajanje dve bronzane medalje.

Levandovski sa 16 i Kristijano Ronaldo sa 15 postignutih pogodaka u nedavno završenim kvalifikacijama prestigli su doskorašnjeg rekordera Predraga Mijatovića. Nekadašnji fudbaler Reala je u kvalifikacijama za Mundijal koji je 1998. održan u Francuskoj dao 14 golova u dresu Jugoslavije, a na četvrtu poziciju se probio reprezentativac Belgije Romelu Lukaku sa tri pogotka manje. Belgijanac deli to mesto sa Robinom van Persijem iz Holandije (Mundijal 2014) i Pauletom iz Portugalije (Mundijal 2006).

Kada su u pitanju sve kontinentalne kvalifikacije za svetska prvenstva još uvek je bez premca Karim Bagheri. Iranac je u azijskim kvalifikacijama 1998 postigao čak 19 golova, od ukupno 39 koliko je postigla njegova reprezentacija, što je bilo dovoljno da njegova ekipa završi kvalifikacije na prvom mestu u grupi ispred Kirgistana, Sirije i Maldiva. Odmah iza njega je Levandovski, kao i Mohamed Al Sahlai iz Saudijske Arabije i Ahmet Kalil iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su takođe u ovim kvalifikacijama postigli po šestanest pogodaka. Toliko je dao i Arči Tompson iz Australije, ali pre petnaest godina.

Zvanično najboljem fudbaleru na svetu Kristijanu Ronaldu ovaj rekord je zamalo izmakao, ali Portugalac je i dalje bez premca u mnogim kategorijama. Zvezda Reala je sa 50 pogodaka (uključujući i šest u plej-ofu) najbolji strelac u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva. Slede ga Robi Kin iz Irske sa 41, Šveđanin Zlatan Ibrahimović sa 38, Bosanac Edin Džeko (37), Ukrajinac Andrej Ševčenko sa 36 koliko ima i Turčin Hakan Šukur.

Takođe, Ronaldo, koji je stigao do cifre od 79 golova za nacionalni tim, se probio na drugo mesto liste najboljih evropskih strelaca. On je pretekao Robija Kina (Irska), Gerda Milera (Zapadna Nemačka), Miroslava Klosea (Nemačka) i Šandora Kočiša (Mađarska), a ispred njega je samo još Ferenc Puškaš koji je igrajući za Mađarsku i Španiju postigao pet pogodaka više.

Ronaldo je predvodio svoju reprezentaciju do prve pozicije u grupi u kojoj su još bili Švajcarska, Mađarska, Farska Ostrva, Letonija i Andora. Postigao je gotovo polovinu golova od 32 koliko je dala Portugalija koja je kvalifikacije završila sa učinkom od devet pobeda i samo jednog poraza. Aktuelnom prvaku Evrope ovo će biti sedmo učešće na planetarnim šampionatima, a najbolji rezultat im je treće mesto osvojeno davne 1966.

Belgija je sa 43 pogotka, od čega je jedanaest dao Romelu Lukaku, uz Nemačku bila najefikasnija reprezentacija u evropskim kvalifikacijama. Belgijanci su bez poraza, sa skorom od devet pobeda i jednog remija, osvojili prvo mesto u grupi ispred Grčke, Bosne i Hercegovine, Estonije, Kipra i Gibraltara. Oni će na svom trinaestom Mundijalu pokušati da nadmaše četvrtu poziciju osvojenu 1986. godine.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.