U trendu

Neizvesna borba za titulu, odluka u poslednjih pet kola

Završnica domaćeg šampionata u fudbalu odavno nije bila neizvesnija. Crvena zvezda i Partizan su trijumfovali za vikend, nakon čega su pet kola pre kraja šampionata ostali poravnati na liderskoj poziciji. Međutim, umesto o igri i golovima nakon tih mečeva se opet pričalo o nesportskim situacijama. Pristalice „crno-belih” su ponovo pevale pesmu „pola Mađar, pola ustaša” posvećenu bivšem navijaču Partizana, a sada Vojvodine, zbog čega je klub i ranije bio kažnjavan. Čelnici kluba iz Humske tvrde, što su potkrepili i snimkom, da im je nakon toga jedan od čelnika Vojvodine rekao da će zbog uvredljive pesme u narednom kolu da puste Zvezdu da pobedi.

S druge strane Topčiderskog brda, situacija je slična pošto se i oni žale na neregularnosti. Beogradski „crveno-beli” su protiv Napretka poveli iz jedanaesterca koji je izazvao dosta polemike, a trener protivničke ekipe Vuk Rašović je nakon susreta poručio „da se protiv nekih stvari ne može”. Međutim, iz Ljutice Bogdana odgovaraju da je u toj situaciji sve bilo „čisto” i da je njihov klub oštećen u „večitom” derbiju kao i na susretu u Kruševcu.

Zvezda će u narednih pet kola biti u blagoj prednosti u odnosu na najvećeg rivala pošto bi u slučaju istog broja bodova ona osvojila šampionsku titulu. „Crveno-bele” u narednom kolu očekuje duel sa Vojvodinom protiv koje su ove sezone trijumfovali sa 4:1 i 3:2. Zatim će se sastati sa Voždovcem protiv koga takođe imaju dve pobede (3:0, 1:0). U 35. kolu igraju protiv Mladosti, ekipe koja je osvojila bod na stadionu „Rajko Mitić”, dok je duel u Lučanima završen pobedom tima iz Ljutice Bogdana od 4:2. Do kraja šampionata ih očekuju dueli sa Javorom (4:2, 3:0) i Radničkim iz Niša (3:0, 2:1) protiv kojih su ostvarili stopostotan učinak u prvom delu Superlige.

– Nadam se da ćemo prvenstvo završiti kao šampioni, a o tome koliko pobeda će nam biti potrebno ne želimo da razmišljamo ni kalkulišemo. Moramo da idemo utakmicu po utakmicu pošto u plej-ofu nema lakih mečeva. Vojvodina je kvalitetna ekipa, Mladost može svakoga da pobedi, a tu su i Radnički i Voždovac ekipe koje svakome mogu da pomrse račune – poručuje trener Zvezde Miodrag Božović.

Partizan najverovatnije očekuje kazna zbog uvredljive pesme na meču sa Vojvodinom zbog čega bi protiv Napretka mogao da igra bez prisustva publike. „Crno-beli”, koji se nalaze u seriji od 29 utakmica bez poraza u svim takmičenjima, su poraženi od Napretka u Kruševcu (2:1), dok su protiv istog rivala slavili na domaćem terenu (3:2). Protiv Javora su dva puta trijumfovali identičnim rezultatom od po 2:0, a stopostotan učinak imaju i protiv Voždovca (3:0, 4:0). Sa Radničkim su igrali 1:1 u Humskoj, ali su se Nišlijama revanširali na „Čairu” pobedom od 2:0. Oba puta su slavili i protiv Mladosti iz Lučana (3:1, 2:0).

– Verujemo da možemo da osvojimo titulu. Moji igrači su naporno radili prethodnih devet meseci bez prava na kiks zbog takođe odlične serije protivnika. Nije lako pobeđivati u takvim serijama, bili smo pod ogromnim pritiskom – rekao je nedavno trener Partizana Marko Nikolić.

Crvena zvezda je protiv pet rivala sa kojima se sastaje do kraja šampionata u prvom delu prvenstva osvojila 28 od 30 bodova, a Partizan 25 od 30.

Raspored do kraja šampionata:

33. kolo

C. zvezda – Vojvodina

Partizan – Napredak

34. kolo

Voždovac – C. zvezda

Javor – Partizan

35. kolo

C. zvezda – Mladost

Partizan – Voždovac

36. kolo

Javor – C. zvezda

Radnički – Partizan

37. kolo

C. zvezda – Radnički

Partizan – Mladost

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.