U trendu

Niko kao Ivana Španović

Četiri zlatne medalje, srebrna i četiri bronzane učinak su naših najboljih atletičara na Prvenstvu Balkana u dvorani, poslednjem testu pred Evropsko prvenstvo u dvorani koje će se održati narednog vikenda (3-5. mart) u „Kombank areni”.

U konkurenciji 16 zemalja, od Slovenije do Jermenije, Gruzije i Izraela, koji su učlanjeni u Asocijaciju balkanskih atletskih federacija (ABAF) uspešnija je bila samo Grčka, s jednakim brojem zlatnih i bronzanih medalja, ali i tri srebra više. Međutim, ishod duela Srbija – Grčka bio bi sasvim drugačiji da je naša selekcija nastupila u kompletnom sastavu.

– Očekivao sam još pet medalja i to nije bilo nerealno. Asmir Kolašinac, daleko najbolji u ovoj konkurenciji, nije nastupio, kao ni Lazar Anić koji je trebalo da brani titulu prvaka osvojenu prošle godine. Strahinja Jovančević je skakao sa zaletom od samo 12 koraka, Miloš Raović je samo startovao, a onda odustao… Da ne govorim o Milanu Ristiću, koji je odustao i od nastupa na Evropskom prvenstvu zbog povrede – kaže selektor reprezentacije Srbije Slobodan Popović.

Serija povreda zabrinula je selektora, jer je Evropski šampionat veoma blizu, ali situacija nije loša, sem kada su u pitanju naš rekorder u trčanju preko visokih prepona Ristić i Biljana Cvijanović (3.000 m)

– Svi su juče bili na pregledu kod doktora Đurovića i sigurno će nastupiti na Evropskom prvenstvu. Kolašinac ima mali problem s pripojem zadnje lože, čak je izašao na bacalište i u poslednji čas je odlučio da se ne takmiči, da ne bi u žaru takmičenja pogoršao povredu. Slično je i sa Anićem. On ima mali naboj pete, još pre nekoliko dana počeo je s terapijama i biće spreman za Evropsko prvenstvo. To važi i za Jovančevića s tim što ne znamo koliko je u protekle tri nedelje dok je išao na terapije nazadovao. Imao je ograničen trening, prilagođen povredi zadnje lože… Startovaće u kvalifikacijama i tada ćemo videti koliko ga je koštala povreda – objasnio je selektor Popović.

Odustajanje Miloša Raovića u trci na 400 metara iznenadilo je i selektora i Raovićevog trenera Salaškog.

– Startovao je iz bloka, odradio ubrzanje i stao. Kada je prolazio pored nas dobacio nam je: Nešto nije u redu, boli me pripoj… Verovatno je u krivini pod nagibom nešto osetio i uplašio se ozbiljne povrede, ali do petka i Evropskog prvenstva biće spreman – smatra selektor.

Naš rekorder u višebojima Mihail Dudaš trčao je na Prvenstvu Balkana na 60 m i bio na nivou najboljeg ovogodišnjeg rezultata, a trčao je s mnoštvom flastera na listu leve noge. To nije iznenadilo selektora naše reprezentacije:

– Višebojci su sportisti posebnog kova. Nema ni jednog kojeg nešto ne boli, ali oni za razliku od ostalih atletičara mogu da trpe bol. Siguran sam da će Dudaš dati sve od sebe na Evropskom prvenstvu, jer će konkurencija biti izuzetno jaka i jer će mu za medalju biti potreban novi lični i državni rekord u sedmoboju…

Dvanaestoro naših atletičara ispunilo je norme za učešće na najvećem atletskom šampionatu u Beogradu još od Evropskog prvenstva na otvorenom 1962. Ristić i Cvijanovićeva su izgubljeni zbog povrede, ali na prvenstvu Balkana naša reprezentacija pojačala se s dve mlade takmičarke i broj od 12 učesnika je sačuvan.

– Iskoristio sam pravo da za Evropsko prvenstvo u disciplinama u kojima nemamo nijednu normu, prijavim Milicu Emini na 60 metara prepone i Milanu Tirnanić na 60 metara. Eminijeva je na „balkanijadi” još jednom popravila juniorski državni rekord, osvojila bronzu i u internom duelu nadmašila Ivanu Petković. Slično je i kad su u pitanju Tirnanićeva i Zorana Barjaktarović. Za obe postoji dobra argumentacija, ali može da nastupi samo jedna i prijavio sam Tirninićevu koja je bila brža na Prvenstvu Balkana – objasnio je Slobodan Popović.

„Pozivnicu” je zaslužio i 18-godišnji Elzan Bibić, koji je odbranio titulu seniorskog prvaka Balkana, ali nije mogao da je dobije jer Dušan Makević već ima normu.

– Manje od dve sekunde delile su Bibića od norme i zaista je šteta što nije ostvario. Makević koji je došao iz Amerike još se nije aklimatizovao, pomagao je Bibiću da dođe do norme, a izgubljena je kada je Junuzović iz BiH preuzeo vođstvo od Makevića. Naši atletičari su mislili da će Junuzović da ubrza, ali on je usporio ritam i tih krug i po koštali su Bibića norme – objasnio je Popović.

Na kraju o najboljima na Prvenstvu Balkana…

– Ne znam da li je uopšte potrebno da kažem nešto o Ivani Španović i njenih 6,96 metara. Ona je toliko dominantna u ovoj konkurenciji, uostalom kao i u evropskoj. Na „balkanijadi” je skočila samo tri puta i dva puta popravila najbolji svetski rezultat. Na Evropskom prvenstvu imaće šest skokova… Tamara Salaški je uz mnogo sreće došla do pobede na 400 m i podsetila me na moju trku na Svetskom prvenstvu 1987. kada sam se u kvalifikacijama našao zatvoren u unutrašnjoj stazi. I njoj se kao i meni iznenada otvorio prostor i ona je kao i ja to iskoristila. Siguran sam da će i ona iz te trke izvući pouke za Evropski šampionat. Amela Terzić je lako pobedila na 1.500 metara, delovala je sveže i sigurno može brže, što je jako važno za neuporedivo jaču konkurenciju na Evropskom prvenstvu – zaključio je selektor.

(Živko Baljkas, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar