Pejović: Srpski strelci neuspešni na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović rekao je danas da su srpski strelci bili neuspešni na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru.

Srpski strelci Olimpijske igre u Rio de Žaneiru završili su jednim plasmanom u finale, Bobana Veličković je zauzela sedmo mesto vazdušnim pištoljem. Nekolicina reprezentativaca su bili blizu plasmana u završne borbe za medalje, ali finala su im izmicala za pola kruga, krug ili dva.

“Generalno gledano, neuspešno smo završili olimpijski turnir. Svi su imali šansu u disciplinama u kojima su dobri, ali niko nije uspeo da završi započeto. Svi naši strelci su se borili, na to nemam zamerki. Kompletan program rada je poštovan. Očigledno je problem bio na mentalnom planu, ali o svemu ćemo više pričati posle detaljne analize”, rekao je Pejović, saopštio je Streljački savez Srbije.

Poslednju priliku za finale imao je Milenko Sebić. On je nedelju u kvalifikacijama trostava (3 puta 40 metaka) zauzeo 11. mesto. Posle klečećeg stava bio je treći, posle ležećeg drugi, a u poslednjem, stojećem, izgubio je viši plasman.

“U poslednjem stavu nije uspeo da se smiri i nadje način da puca normalno. Izveo sam ga sa vatrene linije i malo smo pričali, jer je mislio da sve dobro radi. Poslednje dve serije je bio vrlo dobar, ali nije mogao da nadoknadi izgubljeno. On je u poslednje vreme imao problema sa stojećim stavom, ali ne baš kao sada. Ipak, i to je sport i takmičenje”, naveo je Pejović.

Osim Sebića blizu finala bili su Dimitrije Grgić, koji je bio deveti vazdušnim pištoljem), Zorana Arunović (11. mesto vazdušni pištolj), Ivana Andjušić Maksimović (12. mesto vazdušna puška) i Milutin Stefanović (12. mesto vazdušna puška). Njima su finala izmakla za pola kruga, krug ili najviše dva kruga.

Najtrofejniji učesnik streljačkog turnira i jedan od najuspešnijih učesnika Igara u Riju je Italijan Nikolo Kamprijani. On je osvojio zlato u trostavu i vazdušnom puškom pa u karijeri ima četiri olimpijska odličja, pošto je u Riju je odbranio zlato u trostavu sa Igara u Londonu, na kojima je bio drugi vazdušnom puškom.

Reprezentativac Južne Koreje Djongoh Djin je treći put uzastopno osvojio olimpijsko zlato u gadjanju malokalibarskim pištoljem i postao prvi strelac sa četiri zlata u istoriji Olimpijskih igara. U Londonu 2012. pobedio je i vazdušnim pištoljem, kojim je u Riju bio peti. Uz četiri zlata ima i dva srebra (vazdušnim pištoljem 2008. i malokalibarskim 2004).

Samo su Nikolo Kamprijani i Djongoh Djin odbranili titule iz Londona. Uz njih dvojicu još troje osvajača medalja sa prethodnih Igara došlo je do odličja u Riju: Fehaid Al Dehani iz Kuvajta, koji se takmičio pod olimpijskom zastavom, jer je MOK suspendovao njegovu zemlju (zlato u trapu u Riju, bronza u Londonu), Kineskinja Sijing Li (bronza u Riju, zlato u Londonu vazdušnom puškom) i Amerikanka Kimberli Rod (bronza u Riju, zlato u Londonu u skitu).

Djin je jedini strelac koji je Olimpijske igre dočekao na prvom mestu svetske rang liste i u Riju došao do medalje. Ostali uglavnom nisu stigli ni do finala.

Na streljačkom olimpijskom turniru učestvovalo je 390 strelaca iz 97 zemalja. Medalje je osvajalo 19 reprezentacija. Prva je Italija sa sedam medalja, četiri zlatne i dve srebrne, a sedam medalja osvojila je i Kina, jedno zlato, dve srebrne i četiri bronzane. Nemačka je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

(Beta)

Ostavite komentar