U trendu

Porasla srpska kolonija u NBA: Niko kao Srbi

Miloš Teodosić je u Los Anđelesu uradio uobičajene lekarske preglede i u ponedeljak će na promociji postati novi član Klipersa. Bogdan Bogdanović je na putu za Sakramento, koji je uveliko spreman za svečano potpisivanje ugovora sa članom najbolje petorke prošlosezonske Evrolige, posle čega će srpska kolonija u NBA porasti na trenutno pet igrača, jer su Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović na leto 2015. obukli dresove timova na kojima je izvezen logo najkvalitetnije lige na svetu.

Teodosić i Bogdanović će biti 26, odnosno 27. Srbin u istoriji NBA otkad je 1989. godine Vlade Divac, kao prvi igrač sa ovih prostora, napravio prve korake u najkvalitetnijem takmičenju na planeti. Do kraja oktobra, kada startuje NBA sezona, ostaje da se vidi da li bi još neko od naših momaka mogao da obuče dres nekog od 30 najbogatijih košarkaških franšiza i tako eventualno nastavi borbu Srbije sa Francuskom na listi najzastupljenije inostrane nacije u istoriji NBA.

Naime, od krajnjeg istoka do obala Tihog okeana kroz SAD je zasad košarkaški prodefilovalo 26 Francuza, 20 Hrvata, 19 Australijanaca, po 17 Španaca i Brazilaca, po 12 Argentinaca i Litvanaca, 11 Grka, po 10 Rusa i Nemaca, 9 Slovenaca, 8 Italijana, 7 Ukrajinaca, po 6 Crnogoraca i Holanđana, 4 Letonca, 2 Bosanca…

Ne računajući Amerikance, u čijoj zemlji je “rođena” NBA, najbrojniji su Kanađani. Njih više od 30 je upisalo bar jednu utakmicu u Ligi. Međutim, od 1995, ulaskom Toronto Reptorsa i Vankuver Grizlisa (koji su 2001. preseljeni u Memfis), liga je 48 godina posle gašenja Toronto Haskisa (igrali samo uvodnu sezonu u BAA) opet postala “domaća” za Kanađane.

Ništa manje zanimljiv podatak nije ni da su naši košarkaši igrali u čak 27 od ukupno 30 aktivnih franšiza. Jedino još niko nije obukao dres Hjustona, Filadelfije i Jute. Doduše “siksersi” i “džezeri” su znali da pazare prava na Srbe, ali još niko od njih nije dobio priliku, prenose Novosti.

Srbi u NBA timovima: Hoks (Rebrača, Radmanović), Seltiks (Krstić, Miličić), Bobkets (Radmanović), Buls (Tarlać, Radmanović), Kavalirs (Babić), Mavs (Ćurčić, Danilović, Stojaković), Nagets (Cvetković, Jokić), Pistons (Rebrača, Miličić, Varda, Marjanović), Voriors (Radmanović, Čabarkapa, Perović, Kuzmić, Nedović), Pejsers (Stojaković), Klipers (Jarić, Radmanović, Rebrača, Teodosić), Lejkers (Divac, Radmanović), Grizlis (Jarić, Miličić), Hit (Babić, Danilović), Baks (Raduljica), Vulfs (Rakočević, Jarić, Miličić, Raduljica, Bjelica), Nets (Krstić, Ilić), Hornets/Pelikans (Divac, Stojaković), Niks (Miličić), Soniks/Tander (Radmanović, Krstić), Medžik (Miličić), Sans (Čabarkapa), Blejzers (Đorđević), Kings (Divac, Stojaković, Bogdanović), Spars (Paspalj, Marjanović), Reptors (Stojaković), Vizards (Varda)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.