najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predsednica Brazila: Zika virus neće ugroziti Olimpijadu

Predsednica Brazila Dilma Rusef rekla je danas da virus zika, koji potresa tu državu i celu Latinsku Ameriku, neće ugroziti održavanje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru u avgustu ove godine.
„Ova situacija ne ugrožava održavanje Olimpijskih igara u avgustu. Sigurna sam da ćemo do početka Igara u avgustu ostvariti značajne rezultate u suzbijanju komaraca“, rekla je Rusef tokom posete jednog kvarta Rija gde se vodi borba protiv tog virusa.

Kako prenosi američka agencija Asošiejted pres, Brazil je angažovao 220.000 vojnika u borbi protiv virusa zika.

Oni će u oko tri miliona domova širom Brazila edukovati gradjane i podeliti im letke kako da se zaštite od virusa.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice. Medjutim, od kako se proširio na područje Latinske Amerike, povezuje se sa nenormalno malim glavama novorodjenčadi, mikrocefalijom.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru trebalo bi da se održe od 5. do 21. avgusta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike