najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Preminuo Vladica Kovačević, kapiten “Partizanovih beba” (video)

Legendarni Partizanov fudbaler i kapiten čuvene generacije koja je pre pola veka igrala finale Kupa šampiona protiv madridskog Reala, Vladica Kovačević, preminuo je u 77. godini, javljaju beogradski mediji.

Kovačević je karijeru i počeo u crno-belom taboru, kao petnaestogodišnjak, a za prvi tim je odigrao 487 utakmica i, iako ne klasičan napadač, već ofanzivni kreator igre, postigao je čak 319 golova.

Legendarni Kovačević je ponikao u slavnoj generaciji Partizana koje je predvodio trener Florijan Matekalo, a ta selekcija, nazvana “Partizanove bebe”, zaigrala je u pomenutom finalu najjačeg klupskog takmičenja na svetu. Meč je odigran u Briselu 11. maja 1966 pred 55.000 gledalaca, a “kraljevski klub” je na “Hejselu” pobedio rezultatom 2:1, posle vođstva koje je crno-belima doneo Vasović u 55. minutu.

Vladica Kovačević, kapiten “Partizanovih beba”, osvojio je četiri titule šampiona Jugoslavije. Za reprezentaciju SFRJ nastupio je u 13 navrata, dvaput je bio strelac i kao član “plavih” stigao do četvrtog mesta na Mundijalu u Čileu 1962.

Kao trener je vodio od 1981. do 1983. ekipu Olimpika iz Liona. Ostatak karijere je proveo u svom voljenom Partizanu, iz kog je u penziju otišao 2008. posle četiri decenije aktivnog doprinosa crno-belom taboru.

Nedavno je sa infuzije došao na Skupštinu kluba, pokazujući i tada, pred sam kraj života, ličnim primerom – da je pravim Partizanovcima Partizan iznad ličnih interesa.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike