U trendu

Ronaldo

Brazilska javnost je 1994. godine u sjajnom sedamnaestogodišnjem igraču brazilskog kluba Kruzeiro (Cruzeiro), Ronaldu, videla naslednika legendarnog Pelea. Ronaldo Luiz Nazaro da Lima na svoje prvo Svetsko prvenstvo, održano u Americi, otišao je, upravo kao i Pele, sa 17 godina, mada je ovo nadmetanje ipak propratio sa klupe.

Od tada, njegova karijera krenula je neverovatnom brzinom i, naravno, uzlaznom putanjom; sezone provedene u evropskim klubovima PSV, Barselona, Inter – donele su mu Zlatnu kopačku 1997. godine, ali i imidž najboljeg igrača sveta. Njegova slaba igra u finalu Svetskog prvenstva u Francuskoj kao da je bila uvod u probleme koje je imao narednih godina. U pauzi između dva svetska prvenstva, 1998. i 2002. godine, odigrao je samo 66 utakmica. Nogu je u tom periodu operisao mnogo puta, mnogi su mu prognozirali kraj karijere, ali je Svetsko prvenstvo 2002. bez sumnje demantovalo takva predviđanja.

Ronaldo je rođen 1976. godine u Rio de Žaneiru. Sa 14 godina igrao je u Flamengu, a već sa 16 dobio je poziv od čelnika kluba Kruzeiro. Titule koje je osvojio teško je i nabrojati: Šampionat Brazila, Holandije i Španije, Kup Holandije, Kup Amerike, Svetski kup dva puta, dva puta je bio najbolji igrač FIFA i jednom Zlatna kopačka UEFA. Bio je i najbolji igrač Svetskog prvenstva.

Danas živi u Milanu sa suprugom Milenom, sinom Ronaldom i majkom Soniom. Obožavatelj je Formule 1 i prijatelj Mihaela Šumahera. Za povredu Ronaldovih ligamenata Brazilci i danas krive oštru Italijansku ligu, te je zato pokrenuta velika kampanja za povratak ovog slavnog fudbalera u Brazil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.