U trendu

Srpske bajkerke u Međunarodnoj moto štafeti

BEOGRAD – Prvi put u istoriji motociklizma održava se Međunarodna ženska moto štafeta (WRWR), a učešce u njoj uzeće i bajkerke iz Srbije.

„Ideja je potekla iz Velike Britanije sa ciljem da se skrene pažnja na broj žena u moto svetu i da su žene ozbiljna ciljna grupa kojoj tržište mora da se prilagodi, da motori budu prilagođeni ženama, a da oprema ne bude sterotipna“, rekla je Tanjugu Ana Radžić, amabsadorka WRWR u Srbiji.

Šafeta je krenula 27. februara iz Škotske, a prošla je Francusku, Italiju, Španiju, Portugal, Andoru i sve redom do Severne Makedonije, gde se trenutno nalazi.

„Bliži se dan kada će šfafeta ući u Srbiju. Mi smo na lokalu malo izmenili cilj štafete, jer smo htele da medijski prostor iskoristimo za nešto plemenitije. Rešile smo da vožnju posvetimo našoj prijateljici koja je izgubila bitku protiv raka. Ovu vožnju vozimo za nju i za sve žene koje vode bitku sa tom opakom bolešću“, kaže Radžić.

Cilj ove vožnje je, kako kaže, da se škretanjem pažnje na važnost preventivnih pregled u borbi protiv raka.

„Želimo da više nijedna žena ne vodi tu borbu. Naša ideja je prihvaćena širom sveta, a mi ćemo u to ime nositi nositi roze maramu oko ruke“, istakla je ona.

Pored toga, bajkerke žele da skrenu pažnju na poštovanje saobraćajnih pravila, kao i na nošenja zaštitne opreme.

Učešće u ovoj štafeti uzelo je preko 50 žena iz Srbije, a one će preći više od 1.300 kilometara.

„Nezvanični deo štafete počinje u četvrtak, 4. aprila, gde će nas nekoliko krenuti put Makedonije gde će biti zvanična priopredaja. Odatle krećemo put Srbije, svratićemo u Niš i do manastira Manasije“, ističe Radžić.

Štafeta u Beograd stiiže 5. aprila oko 19 sati, a narednog dana u 8 sati bajkerke nastavljaju put ka granici sa Mađarskom.

„U Beogradu će biti doček štafete , a sledeći dan krećemo od Hrama Svetog Save putevima Vojvodine pa sve do Horgoša, gde štafetu predajemo Mađaricama“, zaključila je Radžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.