U trendu

Teodosić: Dovoljno smo jaki za medalju

Selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević je u razgovoru s novinarima, na Kopaoniku, istakao da delji mišljenje onih koji Srbiju vide kao jednog od favorita na „Evrobasketu 2017”:

–I mi sebe smatramo favoritima. Ne bežimo od toga, nemamo prava, niti mogućnosti da pobegnemo od toga – rekao je Đorđević juče, kada su naši igrači imali slobodan dan na pripremama – Poslednjih godina smo pokazali koliko znamo i koliko vredimo. Biće izuzetno teško Evropsko prvenstvo. Pojaviće se nove reprezentacije koje poslednjih godina nisu bile tu, a koje su napravile iskorak.

Kao što su…

–Pre svega, Grčka sa izuzetnim razvojem njihovog najboljeg igrača u ovom trenutku – Janisa Adetokunba koji je već ol star u NBA. Slovenija s Dragićem i Rendolfom koji ima njihov pasoš, uz dobar razvoj Luke Dončića. Pa Italija, sa Mesinom ima solidnu bazu, već dugo godina igraju. Na poslednjem Evropskom prvenstvu su odigrali na jednu loptu četvrtfinale sa Litvanijom. Turska je kao domaćin uvek znatno bolja. O Španiji nema šta da se priča. Ona poslednju deceniju dominira evropskom i svetskom košarkom. Uz nas koji tražimo svoj put, autoritetom pre svega, sigurnošću, verom u sebe… Nemamo potrebe da se plašimo. Verujem da postoje i druge reprezentacije koje moraju da razmišljaju i o nama, o tome šta mi možemo da pružimo na terenu.

Ovaj deo priče, Đorđević je zaključio rečima:

–To da li smo favorit, da li je to breme? To je relativno. Imamo vrhunske igrače, sa izuzetnim karijerama, koji su napravili veliki iskorak u poslednje tri godine. Koji dominiraju u svojim klubovima i ligama, osvajaju titule kako u nacionalnim prvenstvima, tako i u Evroligi i Evrokupu. Momci znaju kako je igrati pod pritiskom i kako da se nose s njim. Da je to velika odgovornost. Utoliko je sve ovo i lepše i slađe.

Upitan da uporedi sadašnju reprezentaciju u odnosu na prošlo leto, kapiten Miloš Teodosić je rekao:

–Neigranje Stefana Markovića je veliki hendikep, ali imamo igrače koji mogu kvalitetno da ga zamene. Ne bih poredio ovu sa prošlom ili prošlu sa onom pre nje. Svaka godina je priča za sebe, ali mislim da imamo dovoljno kvaliteta da uzmemo jednu od medalja. Velika većina je bila tu prethodnih četiri-pet godina i to je najbitnije. Lazić je jedini debitant, svi su u nekim trenucima bili tu. Tako da nije se ništa mnogo, ni bitno izmenilo.

Jedno od pitanja za Đorđevića ticalo se povrede Marka Simonovića. Selektor je prvi put zvanično pričao o tome. Šta je istina u celoj priči, u kojoj se pominje i da će Simonović propustiti Evropsko prvenstvo.

–Vrlo je blizu istine – nevoljno je priznao Đorđević. – Nemam šta da dodam, povredio je palac desne ruke i znak pitanja je.

Ispostavilo se da to nije jedini problem.

–Jović je propustio tri dana zbog neke manje upale stopala, očekujemo da će od utorka biti u pogonu. Nedović je u nedelju na treningu dobio udarac u rame. Imamo vremena da napravimo analizu i vidimo šta je. U pitanju je jak udarac. Raduljica ima manju upalu kolena, propustio je trening u nedelju. Videćemo šta se tu dešava. Ali, to su neke normalne stvari. Ostali su, da kucnem u drvo, dobro.

Bogdanović je na pripreme kasnio jer je u Beogradu završavao terapiju. On je sada dobro, potvrdio je Đorđević.

–Bogdanović od kako je došao nije propustio nijedan trening, čak i sada u slobodnom danu, on i Gudurić su sišli u dvoranu i završili svoj šuterski trening.

Zbog svih okolnosti selektor će ekipu, koju sada ima na raspolaganju, na okupu držati najduže što može.

–Ja bih na takmičenje vodio sve momke koji su ovde. Oni to zaslužuju, apsolutno. I svi se osećaju reprezentativcima Srbije bez obzira ko neće biti u konačnih 12. Reprezentativna košarka se ne završava ovom akcijom. Reprezentacija Srbije i dalje ima pred sobom velika takmičenja. Momci koji ne budu sada u timu, siguran sam da hoće u budućnosti.

Đorđević je potom priznao:

–To su najgore i najteže stvari za nekoga poput mene, ko je dosta emotivan. Jako teško to proživljavam, kao moju ličnu dramu. Nisam dobar u toj direktnoj komunikaciji, ne mogu da budem hladan. To je teško za njih, ali i za nas koji moramo tako nešto da kažemo, posle mesec dana velikog rada. Nažalost, na meni je da donesem te odluke i da ih saopštim.

Skraćivanja spiska neće biti do povrataka reprezentacije sa turnira u Nemačkoj i Grčkoj.

–Sa ovom ekipom ići ćemo na te turnire, jer igramo tri utakmice u tri dana, što su veliki napori. Već se o tome razmišlja, videćemo kako će sve to ići.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.