U trendu

Vlade Divac

Početak karijere jednog od najvećih domaćih košarkaša u istoriji ovog sporta, vezuje se za beogradski Partizan, tim u kome je Divac odigrao pet sezona pre nego što je otišao u NBA ligu. Osvojene titule sa Partizanom, ali i trofeji osvojeni sa jugoslovenskom reprezentacijom – bili su samo najava za njegov veliki uspeh u Americi.

Los Anđeles Lejkersi Divca su uzeli kao dvadeset šestog na draftu krajem 1988. godine. Kada je Karim-Abdul Džabar napustio košarku, 1989. godine, Lejkersi su sa dozom nepoverenja u tim ubacili startnog centra koji nikada nije bio na američkom koledžu. U toku naredne dve godine, Divac je imao peti procenat šuta u NBA ligi, a minutaža na utakmicama povećala mu se sa 19,6 minuta na 27. Takođe, bio je drugi po skokovima u svom timu. Poziciju centra delio sa je M. Tomsonom, a igrao je 80-90 utakmica po sezoni. Sezone 1991/92. sa Lejkersima je bio u finalu NBA lige.

Sledeće sezone, operacija zbog povrede leđa sprečila ga je da igra u 44 utakmice. Odmah po oporavku, Divac se vraća u prvi tim. U timu Lejkersa izjednačavao se, po mnogim pokazateljima, sa legendarnim Džabarom. Jednom je izabran za igrača nedelje, a konstantno je bio među 40 najboljih igrača NBA lige po broju skokova, asistencija, poena, procentu šuta… U sezoni 1993/94. bio je vodeći centar Lige po broju asistencija. Lejkersi 1996. godine kupuju Šekila O“Nila i Divca trampe sa Šarlot Hornetsima za prava na tadašnjeg osamnaestogodišnjaka Kobe Brajanta.

U Hornetsima je na mestu centra igrao sa Metom Gajgerom. Zajedno su dali veliki doprinos usponu Hornetsa u toku naredne tri sezone.

Godine 1999. Divac potpisuje ugovor sa Sakramento Kingsima. Igrajući u ovom timu zajedno sa našim Peđom Stojakovićem, postiže velike uspehe. Veliki uspeh Divca, ali i ostalih pojedinaca u timu Sakramenta, rezultirao je velikim usponom ovog tima i velikim respektom prema svim njegovim igračima. Tim Sakramenta je u sezoni 2001/2002. godine bio najjači tim pored Lejkersa, a poznato finale ovih dvaju timova smatralo se finalom pre finala Lige. Nažalost, Sakramento nije uspeo da osvoji titulu u pomenutoj sezoni.

Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u košarci u Indijanapolisu – kolevci košarkaškog sporta – Divac je sa svojim saigračima iz jugoslovenske reprezentacije uspeo da već i četvrtfinalu savlada dotad poslovično nepobediv reprezentativni tim Amerike i nakon toga, savladavši u finalu reprezentaciju Argentine, usred Amerike i postojbine sporta kom je posvetio život, osvoji titulu šampiona sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.