U trendu

Africi će trebati 1.000 aviona u narednih 20 godina

Afrički avio-operateri će kupiti oko 990 novih aviona u naredne dve decenije kako bi zadovoljili rastuću tražnju za putničkim i teretnim avio-prevozom na tom kontinentu, prema procenama francuskog proizvođača aviona Erbasa, prenosi agencija „Blumberg“.

Iako učeštvuju sa samo tri procenta u ukupnoj globalnoj tražnji, ovom narudžbinom broj aviona na afričkom kontinentu će se više nego udvostručiti, prema rečima potpredsednika Erbasa za prodaju u Africi i Indiji, Hadija Akuma.

Erbas prognozira da će putnički avio-saobraćaj u Africi rasti za 5,6 odsto godišnje u naredne dve decenije, što je više od globalnog prosečnog rasta od 4,0 procenta.

„Stavljamo rast Afrike ispred ostatka sveta i verujemo da tu postoji veliki potencijal. Sarađujemo sa gotovo svakom državom i avio-kompanijom koja ima kapacitet da upravlja avionom sa više od 100 mesta“, izjavio je Akum u jednom intervjuu u prestonici Ruande, Kigali.

Sa narastanjem srednje klase, broj putnika u vazdušnom saobraćaju u Africi bi trebalo da poraste za gotovo dve trećine, na 303 miliona do 2035. godine, prema procenama Međunarodne asocijacije za avio-saobraćaj (IATA).

Od 990 novih Erbasovih aviona, njih 760 će biti uskotrupni avioni sa 120 do 200 sedišta, dok će 230 aviona biti širokotrupni sa dva motora za kraće i duže rute, prema procenama kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar