U trendu

Amerika zabranila uvoz ruskog gasa, nafte i uglja

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden uveo je potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata u Sjedinjene Američke Države.

„Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati time snažan udarac ratnoj mašini ruskog predsednika Vladimira Putina“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Bajden je rekao da SAD koje proizvode više nafte nego Evropa zajedno, sada sarađuju sa evropskim partnerima kako bi se smanjila njihova zavisnost od ruskih energenata.

Ipak, kako je priznao, cenu ove zabrane platiće i SAD, prenosi CNN.

„Kad sam prvi put govorio o tome, rekao sam da će odbrana slobode koštati. Koštaće nas i u Sjedinjenim Državama. Republikanci i demokrate to jednako razumeju i jednoglasno smatraju da to treba uraditi“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je obećao i da će učiniti sve da minimizira poskupljenje energenata u SAD.

On je takođe naveo da će SAD odobriti još milijardu dolara za bezbednosnu pomoć Ukrajini.

„Isporuka odbrambenog oružja stiže svakodnevno u Ukrajinu, i SAD to rade u koordinaciji sa saveznicima i partnerima“, rekao je Bajden.

Zabrana obuhvata rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj, rekle su ranije za Blumberg, pre zvaničnog objavljivanja zabrane, dve osobe koje su govorile pod uslovom da ostanu anonimne zbog oseltljivosti materije.

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD oslanjaju na rusku energiju, rekao je jedan od sagovornika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.