U trendu

Decembarska inflacija u Britaniji najniža od kraja 2016.

LONDON – Međugodišnja inflacija u Velikoj Britaniji pala je u decembru na najniži nivo od novembra 2016. godine, prema danas objavljenim zvaničnim podacima, što pojačava očekivanja da će Banka Engleske ovog meseca sniziti klučnu kamatnu stopu.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da su potrošačke cene u decembru u odnosu na isti mesec 2018. godine porasle za 1,3 odsto, spustivši se sa nivoa od 1,5 procenata iz prethodnog meseca, prenosi agencija AP.

Konsenzus analitičara na finansijskim tržištima je predviđao da će stopa inflacije ostati na novembarskom nivou, pa je njen iznenadni pad izazvao i slabljenje funte, koja se trgovala za 0,2 odsto niže na 1,2990 dolara, što je znak da trgovci smatraju da je smanjenje kamate sada daleko verovatnije.

Kancelarija za statistiku je navela da su najveći deflatorni pritisci potekli iz sektora usluga smeštaja i od cena odeće.

Jedan broj od devet članova odbora Banke Engleske koji odlučuje o referentnoj kamati, uključujući i odlazećeg guvernera Marka Karnija, nagovestili su nedavno da bi referentna kamatna stopa mogla biti snižena sa sadašnjeg nivoa od 0,75 odsto na sastanku 30. januara, jer je rast slabašan zbog neizvesnosti vezanih za Bregzit a inflacija ispod targeta od 2,0 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.