EU: Belgija da vrati 760 miliona evra od dodeljivanja nezakonitih poreskih olakšica

Evropska unija naložila je danas Belgiji da vrati oko 760 miliona evra nelegalnih poreskih olakšica koje je dodeljivala multinacionalnim kompanijama.

EU navodi da je 35 multinacionalnih kompanija u Belgiji ostvarilo nezakonite poreske olakšice.

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margaret Vesteger izjavila je da poreske olakšice koje članice Unije omogućavaju samo pojedinim kompanijama urušavaju konkurenciju i ugrožavaju položaj malih kompanija koje više nisu u stanju da se takmiče sa multinacionalnim gigantima.

Vesteger je naglasila da je EU razvila sistem po kom se više bavila poreskim sistemima vlada članica, a ne kompanijama pojedinačno.

“Takav sistem omogućio je da multinacionalne kompanije ne plaćaju 50 odsto svojih prihoda, a ponekada čak i 90 odsto”, navodi ona. 

Ona nije želele da imenuje kompanije koje su uživale povoljnosti u plaćanju poreza, navodeći da je to posao belgijskih vlasti, ali je navela da se najčešče radi o evropskim kompanijama.

Belgijski ministar finansija Johan van Overtvelt izjavio je da Belgija još može da se žali na odluku Vrhovnog suda EU, ali da to zavisi od dogovora koji će biti postignut o načinu povraćaja sredstava od neplaćenog poreza.

“Posledice po velike kompanije u Belgiji biće velike i proces oporavka biće složen”, izjavio je on.

U proteklih nekoliko meseci komesarka za zaštitu konkutencije obišla je više zemalja članica EU , uključujući Holandiji i Luksemburg. Pod istragom našle su se kompanije “Fiat” i “Starbuks”.

Oslobadjanje od poreza multinacionalnih kompanija širom Evrope postalo je političko pitanje, u trenutku kada veliki deo evropskih zemalja povećava porez koji plaćaju njihovi gradjani, kako bi poravnala račune.

(Beta)

Ostavite komentar