U trendu

Evroposlanici osudili neke zemlje zbog propusta u borbi protiv fiskalnih prevara

Poslanici Evrospkog parlamenta su danas osudili ozbiljne propuste nekih članica EU u borbi protiv fiskalnih prevara, ali su odustali od zahteva da se četiri zemlje stave na crnu listu „fiskalnih rajeva“.

Evroposlanici su velikom većinom glasova podržali niz preporuka za efikasniju borbu protiv „fiskalnih rajeva“ koje je sastavila istražna komisija osnovana da bi ispitala skandal s „Panamskim papirima“. Ti dokumenti su u proleće 2016. otkrili izbegavanje poreza masovnim korišćenjem ofšor.

EP je pozvao na nove propise o regulisanju posrednika, kao što su advokati i računovodje, kao i mere da se oni „odvrate od učešća u prevarama i izbegavanju poreza“.

Evroposlanici su zatražili i stvaranje instrumenata za zaštitu i finansijsku pomoć „zviždačima“, i stvaranje stalne istražne komisije za „fiskalne rajeve“, kako je to uradio američki parlament, Kongres.

Preporuke će biti prosledjene Evropskoj komisiji i državama članicama, ali nemaju obavezujuću snagu.

Socijal-demokrate su medjutim bile neuspešne u skupljanju glasova da se na evropsku „crnu listu fiskalnih rajeva“ stave Holandija, Irska, Luksemburg i Malta.

Na listi objavljenoj prošle nedelje je 17 država i teritorija, sve van EU.

U EU, sve odluke u oblasti fiskalne politike moraju biti donete jednoglasno, što otežava reforme. Tako je i „crna lista“ zahtevala duge pregovore jer je svaka članica želela da zaštiti neku teritoriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.