U trendu

FED će podržati likvidnost kompanija kupovinom njihovih HoV

NJUJORK – Američke Federalne rezerve (FED) najavile su danas novu meru kako bi pomogle preduzećima da obezbede likvidna sredstva neophodna za poslovanje.

FED je saopštio da pokreće poseban mehanizam kreditiranja preduzeća, odnosno kupovinu korporativnih obveznica od izdavalaca koji u ovom periodu teško nalaze kupce na otvorenom tržištu, kako bi omogućio kompanijama da obezbede kratkoročno finansiranje na tržištu komercijalnih hartija od vrednosti (HoV), izveštava CNBC.

Većina aktera na Volstritu je predviđala da će američka centralna banka doneti takvu meru, koju je FED prvi put koristio tokom finansijske krize 2008. godine.

Američki ministar finansija Stiven Menučin je u odvojenom saopštenju naveo da je njegovo ministarstvo iz svog Fonda za stabilizaciju berzi uložilo u ovaj novi FED-ov zaštitini mehanizam 10 milijardi dolara.

Putem korporativnih komercijalnih hartija od vrednosti kompanije obezbeđuju katkoročna sredstva za likvidnost koja su od ključnog značaja za finansiranje njihovog poslovanja, a za koje nije potreban kolateral već se samo procenjuje kreditna sposobnost (bonitet) zajmoprimca.

„Ovo je krucijalno tržište za osnovno kratkoročno zaduživanje kompanija, jer ako ne možete da dobije zajam na kratak rok, onda ne možete da vršite isplate, ne možete da platite svoje zaposlene, ne možete da platite svoje dobavljače. Ako se to zamrzne, onda je stvarno problem“, izjavio je Rendal Krocner, bivši guverner FED-a.

Menučin je naveo u saopšte nju da su „ekonomski poremećaji i neizvesnosti koje je izazvao virus Covid-19 stvorili probleme na tržištu komercijalnih hartija od vrednosti, ograničavajući američkim preduzećima pristup kratkoročnim kreditima“.

Ovaj mehanizam će „pomoći kompanijama u SAD da upravljaju svojim finansijama tokom ovog izazovnog perioda“, ocenio je Menučin.

Najava novog mehanizma FED-a i Ministarstva finansija uticala je na to da akcije na Volstritu preokrenu gubitke zabeležene na prepodnevnom trgovanju i doprinela povećanju trgovanja, tako da je indeks S&P 500 skočio za oko 2,5 odsto nakon što je u ponedeljak zabeležio 12-procentni dnevni pad, majveći od „Crnog ponedeljka“ 1987.

Retko korišćeni Fond za stabilizaciju berzi Ministarstva finansija SAD, koji je krajem februara imao ukupnu imovinu od 93,7 milijardi dolara, nastao je tokom Velike depresije 1930-ih i sredstva iz njega su se uglavnom povlačila u kriznim situacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.