U trendu

Hanfa briše iz registra više od 800 subjekata zbog Bregzita

ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) saopštila je danas da će zbog Bregzita iz njenih registara biti izbrisano više od 800 upisanih reguliranih subjekata iz Ujedinjenog Kraljevstva i Gibraltara.

U saopštenju se navodi da se Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske od 1. januara iduće godine smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU, zbog čega će doći do izmene u Hanfinim registrima u vezi s pružaocima finansijskih usluga iz te zemlje i Gibraltara, prenosi portal Seebiz.

Iz Hanfe su dodali da će, pored više od 800 upisanih reguliranih subjekata sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i Gibraltaru, iz registra biti brisano i 57 alternativnih investicionih fondova koji su bili „notificirani za marketing“ u Hrvatskoj.

Reč je, kako se precizira, o 167 društava iz UK i tri iz Gibraltara koja su na bazi EU pasoša bila registrovana za pružanje investicionih usluga, zatim o 59 društava za upravljanje fondovima EU, 110 društava za (re)osiguranje iz Britanije i pet iz Gibraltara, kao i 464 distributera osiguranja iz UK i jednom distributeru osiguranja iz Gibraltara.

Usled isteka tranzicionog perioda za Bregzit 31.decembra ove godine, društva iz Ujedinjenog Kraljevstva kojima je omogućeno da do tog roka nesmetano pružaju usluge na bazi EU pasoša, to više neće biti u mogućnosti i moraće svoje poslovanje da prilagode činjenici da će od 1. januara 2021. biti u statusu društava iz treće zemlje prema državama članicama EU, objasnili su iz Hanfe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.