U trendu

Huavej predstavio svoj operativni sistem Hongmeng

PEKING – Kineski tehnološki gigant „Huavej“ predstavio je svoj novi operativni sistem „Hongmeng“ kao alternativu za „Guglov“ „Android“.

Kako navodi „Volstrit žurnal“, kompanija sada užurbano radi da osposobi „Hongmeng“.

Odnos „Gugla“ i „Huaveja“ pukao je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa.

„Gugl“ je dan nakon Trampove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem „Android“.

„Huavej“ je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem.

Ime „Hongmeng“ je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, kako navodi „Volstrit žurnal“, ubeđivanje potrošača da promene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspešna rabota.

Nekoliko tehnoloških džinova, poput „Samsunga“ i „Majkrosofta“, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni.

Vreme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljivi, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol.

„Android“ pokreće 87 odsto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše „Eplov“ „iOS“, podaci su firme za istraživanje tržišta „Kanalis“.

Šef „Huavejevog“ potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je pre par dana za Si-Bi-Es da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne, prenosi RTS.

Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike.

I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svež sadržaj.

Mo Đia, analitičar „Kanalisa“, rekao je za „Volstri žurnal“ da će se korisnici „Huaveja“ u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Guglov sistem aplikacija.

Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac „Huaveju“, koji je proteklih godina zabeležio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred „Epla“ i malo iza „Samsunga“.

(Tanjug)

Napišite komentar