U trendu

Intel se izvinio Kinezima zbog poruke o robi iz Sinđana

HONG KONG – Američki proizvođač čipova Intel izvinio se danas kineskim kupcima, partnerima i javnosti zbog poruke koju je ranije uputio svojim dobavljačima nagovarajući ih da ne nabavljaju proizvode ili radnu snagu iz zapadnog kineskog regiona Sinđana, što je izazvalo burnu reakciju u Kini.

Intel je u decembru objavio godišnju poruku dobavljačima u kojoj se navodi da kompanija „treba da osigura da se u njenom lancu snabdevanja ne koristi nikakva radna snaga ili roba i usluge poreklom iz regiona Sinđan“, nakon što je „više država„ uvelo sankcije toj kineskoj provinciji, prenosi Rojters.

To pismo, objavljeno na sajtu kompanije na nekoliko jezika, izazvalo je oštre kritike u Kini, kako od državnih organa tako i na društvenim medijima, uz pozive na bojkot američke kompanije.

Intel je u današnjoj poruci na kineskom jeziku, objavljenoj na zvaničnim nalozima kompanije na ViČetu (WeĆat) i Veibu, naveo da je njegovo opređenje za izbegavanje lanaca snabdevanja iz Sinđina odraz povinovanja zakonima SAD-a, a ne stav kompanije po tom pitanju.

„Izvinjavamo se našim uvaženim kineskim kupcima, partnerima i javnosti zbog problema koje smo izazvali. Intel je posvećen tome da postane tehnološki partner od poverenja i da ubrza zajednički razvoj sa Kinom“, dodaje se u poruci Intela.

Zapadne zemlje optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava muslimanskih Ujgura u Sinđinu, a zvanični Peking negira bilo kakvo zlostavljanje te muslimanske manjine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar