U trendu

Jelenova i LJu He razgovarali o saradnju SAD i Kine

PEKING – Potpredsednik kineske vlade LJu He i američka ministarka finansija DŽenet Jelen razgovarali su danas o ekonomiji, saradnji i o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje, saopštile su vlade dveju zemalja.

To je prvi razgovor ovih visokih funkcinera dve zemlje otkako je predsednik DŽo Bajden stupio na dužnost, prenosi CNBC.

Kako je saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, Jelenova je govorila o planovima Bajdenove administracije za pružanje „podrške kontinuiranom snažnom ekonomskom oporavku i važnosti saradnje u oblastima koje su od interesa za SAD“.

Sagovornici su se složili da su ekonomski odnosi dve zemlje „veoma važni“, preneli su kineski državni mediji, ističući da su razmenili mišljenja o širokom broju pitanja, o makroekonomskoj situaciji i multilateralnoj saradnji.

Nijedna strana nije dala više detalja o razgovoru, navodi CNBC primećujući da su dve najveće svetske ekonomije ostale bliski trgovinski partneri uprkos geopolitičkim tenzijama.

Prošle nedelje, LJu je takođe razgovarao sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai prvi put od početka Bajdenovog predsedničkog mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.