U trendu

Kineski proizvođač električnih vozila BYD prvi put pretekao Teslu u prodaji

Rast BYD-a i Tesle pokazuje da nije uvek loše imati jakog konkurenta.

PEKING – Kineski proizvođač automobila BYD po prvi put je pretekao Teslu kao najveći svetski prodavac električnih vozila (EV) u poslednjem kvartalu 2023. godine, pokazujući veliki potencijal rasta Kine na tržištu električnih vozila.

Promena u kvartalnom rangiranju prodaje električnih vozila signalizira rastuću konkurenciju na globalnom tržištu električnih vozila. Ali, divno je videti da su i BYD i Tesla proširili svoje proizvodne kapacitete i uživali u rekordnoj prodaji u poslednjoj deceniji, prenosi Sinhua.

Isotvremeni rast BYD-a i Tesle pokazuje da nije uvek loše imati jakog konkurenta.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) u intervjuu za Blumberg TV 2011. Godine odbacio je mogućnost da BYD postane konkurent Tesli.

Maskov stav u to vreme bio je razumljiv s obzirom na činjenicu da je BYD bila malo poznata kineska automobilska kompanija.

Tokom godina, Maskovo mišljenje o BYD-u se neizmerno promenilo. „To je bilo pre mnogo godina. Njihovi automobili su danas veoma konkurentni“, napisao je Mask na društvenoj mreži Iks, nedkadašnjem Tviteru, podseća Sinhua.

Od odbacivanja do uvažavanja, Maskova promena stava prema BYD-u predstavlja jasnu afirmaciju onoga što je kineska automobilska kompanija postigla tokom protekle decenije.

Putnička električna vozila kompanije ušla su u 59 zemalja i regiona, uključujući Japan, Nemačku i Australiju. Do novembra 2023. Kompanija je izvezlae više od 200.000 novih energetskih putničkih automobila na tržišta van Kine.

Mask je zaista automobilima kineske kompanije odao dužno priznanje, piše Sinhua ističući da se tokom protekle decenije nije promenila samo Maskova percepcija BYD, već je poraslo i njegovo poverenje u poslovni potencijal kineskog tržišta.

Tokom proteklih godina, njegova kompanija je nastavila da širi proizvodne kapacitete svoje Gigafabrike u Šangaju i gradi više objekata, uključujući fabriku za proizvodnju superpunjača.

Kinesko tržište postalo je ključno za Teslu. Više od polovine od preko 1,8 miliona električnih vozila koje je kompanija Tesla isporučila prošle godine u svetu dolazi iz fabrike u Šangaju.

Tesla je brzo rastao zahvaljujući kompletnom klasteru industrije novih energetskih vozila (NEV) u kineskom regionu delte reke Jangce, magnetizmu Šangaja za globalne vrhunske talente, povoljnoj lokaciji za transport i superiornom poslovnom okruženju, prokomentarisao je Song Gang, viši direktor proizvodnje u Tesla Gigafabrici u Šangaju.

Rekordna prodaja BYD-a je svetla tačka kineske industrije novih energetskih vozila, koja je u prošlosti bila slaba, ali je procvetala od Teslinog dolaska.

Sve veći broj stranih tradicionalnih automobilskih preduzeća počeo je da sarađuje sa kineskim kompanijama za proizvodnju električnih vozila i akumulatora.

„Kineska preduzeća u (povezanom) lancu snabdevanja rasla su paralelno sa Teslom, jer postoji mnogo istraživanja i razvoja novih energetskih vozila, od ideja do proizvodnih traka. Tesla napreduje sa ovim preduzećima“, rekao je predsednik Tesla Kina, Vang Hao.

BYD i Tesla, dve cenjene kompanije, rasle su sa kineskim tržištem. Njihov uspeh pokazuje svetu kako otvoreno tržište i zdrava konkurencija mogu da ostvare zajednička dostignuća, zaključuje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.